Ми пишаємомось нашою роботою

Форум «Ефективна промисловість для обороноздатності»


16 – 17 липня поточного року взяв участь у форумі «Ефективна промисловість для обороноздатності», який проходив у місті Одесі.

Організаторами форуму є Львівський безпековий форум і Державний концерн «Укроборонпром» та за підтримки НАТО, Трасту Чорного моря Німецького фонду Маршала та Фонду Ганса Зайделя в Україні, а також за сприяння Одеської облдержадміністрації та Державного університету «Одеська Політехніка».
У заході взяли участь генеральний директор ДК «Укроборонпром» Юрій Гусєв, Командувач підготовки Командування Сухопутних військ ЗС України Олександр Павлюк, Генеральний секретар НАТО з питань оборонних інвестицій Гордон Скіп Дейвіс, британський експерт з питань оборони Глен Грант і президент фонду «Потомак» Філіп Карбер та ще ряд міжнародних та українських експертів.
Щиро вдячний організаторам Форуму Lviv Security Forum та Державний концерн “Укроборонпром” за запрошення на надзвичайно цікавий та корисний захід.
Упродовж двох днів високопосадовці, міжнародні та українські фахівці ОПК обговорювали питання застосовування безпілотної техніки в ЗСУ, як вона здатна змінювати тактику і стратегію бойових дій. Крім того, учасники обмінялися думками щодо пріоритетних напрямків розвитку оборонної промисловості України, зокрема, перспективи виробництва зенітно-ракетного комплексу і розвитку високоточного озброєння, про головні виклики для країни в оновленні військової авіації, особливості регулювання виробництва та закупівлі озброєнь та техніки для війська.
Форум став площадкою для обміну експертними думками про виклики і спроможності оборонної промисловості України, місцем дискусії про те, як має відбуватися запланована реформа оборонно-промислового комплексу, виходячи з потреб української армії, декларованого наближення до вимог НАТО та жорстких умов міжнародної конкуренції.
В своєму виступі я зупинився на проблематиці, як оборонна промисловість має реагувати на існуючі глобальні загрози та зміну стратегій війни та пріоритетні напрямки розвитку оборонної промисловості України.
Я поділяю думку з академіком Національної академії наук України шановним Володимиром Горбуліним, що основними напрямками розвитку ОПК України у найближчому майбутньому мають стати:
1. Удосконалення системи управління: створення Єдиної автоматизованої системи управління ЗСУ (використання сучасних програм, які б дозволили військовому керівництву приймати рішення і оперативно доводити їх до бойових підрозділів).
2. Розвиток сучасних систем радіоелектронної розвідки і радіоелектронної боротьби.
3. Розвиток державної системи ПВО за принципом Ізраїлю «Залізний купол».
4. Розвиток високоточних засобів ураження (проєкти Нептун, Вільха-М, ОТРК Грім).
5. Створення безпілотних роботизованих платформ (створення москітних флотів: підводних, надводних, наземних та повітряних).
6. Підтримка виробництва класичного озброєння.
На Форумі також виступило керівництво Science Technology Ukraine – Сайнс Технолоджі Україна та ТОВУкрспецсистемс у якості спікерів. Ці компанії є флагманами нашої Асоціації.
На мою думку, в результаті реформування ОПК повинно бути сформовано ефективне поєднання державної та приватної власності, що дозволить повністю забезпечити потреби сил безпеки і оборони України.
Сьогодні, коли близько 60% річного оборонного замовлення виконує приватний сектор, його підприємства все ще залишаються в нерівних умовах відносно державних. Логічним було б формування мотивації приватних компаній, наприклад, шляхом створення ряду консорціумів за участю приватного ОПК.
Військово-цивільна інтеграція оборонних підприємств дозволить використовувати сучасні технології для підвищення обороноздатності України та укріплення її економіки.
Відкритість ОПК для внутрішньої конкуренції стане потужним стимулом для втілення інновацій і технологічного удосконалення промисловості і, як наслідок, підвищення обороноздатності України.
Голова Правління
Руслан ДЖАЛІЛОВ