Ми пишаємомось нашою роботою

35 річниця чорнобильської катастрофи


Рівно 35 років тому цього дня мирний атом на Чорнобильській атомній електростанції перетворився на найбільшу у світі техногенну екологічно-гуманітарну катастрофу, спричинену двома тепловими вибухами і подальшим руйнуванням четвертого енергоблока Чорнобильської АЕС, розташованої на території України (колишньої УРСР).

Руйнування мало вибуховий характер, реактор було повністю зруйновано і в довкілля викинуто велику кількість радіоактивних речовин. Відбувся викид потужністю 300 Хіросім.
На думку багатьох, ця подія та офіційна реакція на неї, що була продемонстрована Москвою, стала однією з причин розпаду СРСР.

Катастрофа вважається найбільшою за всю історію ядерної енергетики, як за кількістю загиблих і потерпілих від її наслідків людей, так і за економічним збитком.

Радіоактивна хмара від аварії пройшла над європейською частиною СРСР, більшою частиною Європи, східною частиною США. Приблизно 60 % радіоактивних речовин осіло на території Білорусі. Близько 200 000 осіб евакуйовано із зон забруднення.
Радіоактивного ураження зазнали близько 600 000 осіб, насамперед ліквідатори катастрофи. Навколо ЧАЕС створено 30-кілометрову зону відчуження.

Зупинити активне виверження радіоактивних речовин із зруйнованого реактора вдалося лише в кінці травня 1986 року шляхом мобілізації ресурсів усього колишнього СРСР і ціною масового опромінення тисяч ліквідаторів.

А ви знали, що при ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС взяли участь більше 300 тис. військовослужбовців, із них більше половини військові інженери і хіміки?
Саме військові ліквідатори виконали найбільш небезпечні у інженерному і радіаційному відношенні роботи з подолання наслідків Чорнобильської катастрофи. Понад 1000 фахівців військово-медичної служби постійно знаходилось в районі аварійної ЧАЕС. Більше 50 військових лікарів з Військово-медичної академії ім. С.М. Кірова вже в квітні 1986 року були відряджені на допомогу цивільним фахівцям для лікування хворих на важкі форми променевих уражень. Саме військово-медична служба в перші місяці після аварії на ЧАЕС змогла забезпечити масове медичне обстеження евакуйованого населення з 30-кілометрової зони ЧАЕС та населення інших радіоактивно забруднених внаслідок цієї аварії територій.

У ході ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС через недотримання вимог чинних на той час нормативно-правових документів тисячі військовослужбовців опромінились в дозах, вищих допустимих на випадок аварії.

Вклоняюся до землі людям, які ціною свого життя та здоров’я тоді захистили Україну і світ від ядерної катастрофи.

Вічна пам’ять жертвам Чорнобиля. Вічна шана героям-ліквідаторам. Здоров’я, миру і добра тим, хто вижив…

Виконавча дирекція
ГС “Асоціація виробників озброєння та військової техніки України”

РусланДжалілов