Ми пишаємомось нашою роботою

Україна може надати НАТО унікальний досвід боротьби з російським озброєнням


Україна може надати НАТО унікальний досвід, отриманий в ході проведення Антитерористичної операції, з метою розробки нових технологій для боротьби з російською армією та її озброєнням.

 

Про це повідомив президент Асоціації виробників озброєння і військової техніки України Вадим Кодачигов, коментуючи прийняття Верховною Радою України законопроекту №6470 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо зовнішньополітичного курсу України)”, який передбачає повернення курсу України на вступ до Північноатлантичного альянсу (НАТО).

«За підсумками трьох років війни українська армія отримала унікальний досвід ведення бойових дій з одною з найбільш мілітаризованих держав – Російською Федерацією. Наші бійці знають на яких частотах літають російські безпілотники, як краще підбивати російські танки і сучасні російські БТР. Україна стала для Росії полігоном для випробовування багатьох видів нової зброї та озброєння. Але і зі свого боку ми отримали дуже цінні знання, а саме як воювати проти цієї зброї і як з нею боротися», – сказав Кодачигов.

За словами Кодачигова, крім надання консультацій особовому складу армій альянсу, не менш важливим аспектом співпраці між Україною і НАТО може стати спільна модернізація застарілої радянської техніки для країн-партнерів НАТО.

«З огляду на ті факти, що радянська техніка ще стоїть на озброєнні країн колишнього Варшавського договору, і що більша частина розробок та інженерних рішень по виробництву радянської військової техніки створювалася саме українськими конструкторами, оборонно-промисловий комплекс України зможе зайняти ринок, обсяг якого становить як мінімум 10 мільярдів доларів», – зазначив він.

Також президент Асоціації відмітив, що приватний сектор українського ОПК має величезний потенціал для розвитку такого співробітництва і представляє інтерес для іноземних інвесторів в питанні створення спільних підприємств на території України.
«У перші роки війни волонтери маючи прямий зв’язок з військовими підключилися до модернізації та ремонту військової техніки з АТО. За їхніми рекомендаціями модернізація техніки починалася з установки противокумулятивними екранів і доходила до створення абсолютно нових прототипів. Зараз на базі волонтерів і волонтерських організацій виріс окремий приватний сектор українського ОПК, який виробляє від кулеметних станків і безпілотників до модернізованих БМП і систем ППО», – додав він.