Ми пишаємомось нашою роботою

Топ найдосконаліших роботів від DARPA Robotics Challenge


Представляємо вам топ найдосконаліших роботів. У нашому списку роботи-учасники DARPA Robotics Challenge і багато інших розробок, таких як BigDog

DARPA’s Atlas Robot

DRC-HUBO

Почнемо, мабуть, з недавнього фіналіста – DRC-HUBO, створеного експертами Корейського провідного науково-технічного інституту (KAIST). Він переміг на організованому Пентагоном конкурсі DARPA Robotics Challenge, проведеному в 2015 році. Роботи-учасники були напівавтономними. Це означає, що команди могли коригувати дії своїх «протеже» по ходу поєдинку. Більша частина завдань була відома заздалегідь, і ПО пристроїв запрограмували відповідним чином.

Робот південнокорейської команди Team Kaist в нелегкій боротьбі здолав 24 своїх конкурентів, що представляють різні країни, і забрав з собою в якості призу 2 млн доларів. Виконання всіх завдань зайняло у DRC-HUBO 44 хвилини, за які він зумів набрати максимальні вісім очок.

Далеко не всі конкуренти становили небезпеку для дітища KAIST: на змаганнях було чимало курйозних випадків, коли деякі роботи зависали або падали буквально на рівному місці. Взагалі назвати змагання DARPA Robotics Challenge «цікавими» язик не повертається: надто вже довго машини виконували поставлені завдання. Але свою лепту в науково-технічний прогрес змагання, безумовно, внесло.

Одна з причин перемоги DRC-HUBO – колеса, закріплені на «колінах». Він може ставати на них і розвивати непогану (в порівнянні з іншими аналогічними розробками) швидкість.

За рахунок спеціального ПО робот отримує тривимірну карту реальності і може взаємодіяти із зовнішнім світом. Він здатний долати перешкоди і рухатися по сходах. DRC-HUBO може дотягуватися до предметів, що знаходяться вище нього, зберігаючи при цьому рівновагу. Верхня частина робота повертається на 180 градусів, а нижня залишається при цьому на своєму місці.

Висота розробки – 180 см, а важить вона 80 кг. Такі роботи можуть бути дуже корисними при ліквідації наслідків стихійних лих. Втім, повністю замінити людину DRC-HUBO навряд чи зможе. Принаймні, зараз.

Всі учасники DARPA Robotics Challenge / © DARPA

Atlas

Серед інших учасників DARPA Robotics Challenge був створений американською інженерною компанією Boston Dynamics і використовуваний командою IHMC робот Atlas. Він був представлений ще в 2013-му. Цей гігант (зріст – 190 см, вага – 175 кг) може хоч зараз зніматися в науково-фантастичних фільмах. Правда, виглядає людиноподібний робот моторошно. Зате він вміє бігати по пересіченій місцевості, переносити вантажі на руках і долати перешкоди.

На зміну першій модифікації прийшла друга – «бездротова». Маючи літієво-іонний акумулятор ємністю 3,7 кіловат-години і насос змінного тиску, робот здатний протягом години виконувати завдання в автономному режимі. Для руху використовуються гідравлічні, механічні та теплові приводи.

За сприйняття і планування завдань відповідають три бортових комп’ютера. Atlas отримав досить міцні суглоби, а його зап’ястя можуть вільно обертатися: це, зокрема, допомагає відкривати двері. Нещодавно в Boston Dynamics відпустили робота на «прогулянку» по лісі. Виглядає, звичайно, дуже ефектно, однак над ходою інженерам ще належить попотіти.

Які ж завдання зможе вирішувати така машина? Перш за все мова йде про пошуково-рятувальних операціях. Atlas здатний працювати з клапанами, відкривати/закривати двері і переносити обладнання. Він може досить довго діяти в умовах, при яких звичайна людина давно б загинула. Що ж стосується військового застосування, то поки американське Міноборони не бачить в ньому потенційного солдата.

Модифікований робот Atlas / © Boston Dynamics

SAFFiR

А цей людиноподібний робот може стати повноцінним членом команди військового корабля. У його розробці брали участь експерти Політехнічного університету Вірджинії і Університету Пенсільванії. SAFFiR (Shipboard Autonomous Fire-Fighting Robot) може стати в нагоді, якщо мова йде про пожежу на судні або бойовому кораблі. Прототип вже протестували на борту судна Shadwell.

Щоб захистити вразливу електроніку, на нього одягли спеціальний водонепроникний костюм, і, за допомогою шланга, робот зміг успішно погасити займання. Щоб виявити возгоряння, машина використовує тепловізор, лідар і ряд інших пристосувань. Поки що SAFFiR в повному обсязі не автономний і для його роботи потрібно дистанційне керування. У майбутньому він буде діяти сам по ситуації (попередньо отримавши певні команди).

Важить SAFFiR 64 кг, його зріст становить 178 см. Інженери будуть поступово удосконалювати своє дітище. Крім автономного режиму у робота з’явиться додатковий функціонал: пристрій зможе, наприклад, переносити і розгортати шланги. Його помічником може стати мініатюрний дрон-розвідник. Він зможе «протискуватися» там, де великим двоногого роботу пройти буде важко.

Випробування довели ефективність парної роботи, і тепер ВМС США обмірковують закупівлю таких роботів разом з їх маленькими літаючими «партнерами». Надалі SAFFiR стане більш стійким і надійним, навчиться розпізнавати жести і голосові команди. Якщо все ідеї будуть успішно втілені, ніщо не завадить використовувати робота для вирішення широкого спектра завдань (а не тільки при гасінні пожежі).

SAFFiR / © Digitaltrends

Звичайно, роботи можуть бути не тільки схожими на людей: деяких мають гусениці, чотири, шість або навіть вісім ніг. Мабуть, найвідомішим «зооморфні» бойовим роботом наших днів є BigDog, Він розроблений компанією Boston Dynamics і рядом інших організацій. «Великий пес» має адаптивне управління і може надати неоціненну допомогу солдатам, доставляючи вантажі у важкодоступні місця.

Можливо, виглядає він менш ефектно, ніж його більш пізні (робот був створений в 2005 році) двоногі «побратими». Але такий підхід більш практичний і економічний. У всякому разі, якщо ми говоримо про застосування роботів на поле бою і перенесенні важких речей.

Довжина BigDog становить 0,91 м, висота – 0,76 метра, а його вага дорівнює 110 кг. Швидкість руху по пересіченій місцевості становить 6,4 км на годину, а перевозити він може 154 кг вантажів. Рухається робот за рахунок двотактного одноциліндрового двигуна від спортивного карта, а в його ногах встановлено по чотири електродвигуна. Там же знаходяться сенсори, що допомагають аналізувати навколишнє оточення.

Пізніше в Boston Dynamics розробили робота, схожого на BigDog, але перевершує його за розмірами. LS3 (Legged Squad Support System) може переносити до 180 кг вантажів на дальність до 32 км, а також розпізнавати прості команди людини типу «за мною», «в гору» або «перейти через струмок».

Представниками «чотириногого» сімейства також стали такі роботи як CHEETAH і Spot. Деякі з описаних машин успішно пройшли польові випробування, але чи будуть вони затребувані – питання. Ймовірно, розробникам потрібно внести безліч доопрацювань.

Big dog / © Boston Dynamics

RISE

Цей маленький шостиногий і хвостатий робот виглядає блякло на тлі інших творінь Boston Dynamics, але він вміє те, чого не здатні робити вони. А саме – лазити по стінах. Важить RISE 2 кг, а його довжина становить 0,25 м. На кінчиках лапок пристрої знаходяться спеціальні насадки, які в залежності від поверхні можуть бути липкими або гострими. Гострі кігті, в свою чергу, можуть бути маленькими або великими.

Робот здатний автоматично пристосовуватися до будь-якої з поверхонь, будь то стіна будинку, дерево чи паркан. Хвіст допомагає підтримувати рівновагу, а кожна лапа має два вбудованих електромотора. Нахил поверхні і багато інших характеристик визначає бортовий комп’ютер. Правда, RISE має одне важливе обмеження: його швидкість не перевищує 0,3 м/с.

Такий далеко не повний список найбільш досконалих роботів, представлених в наші дні. Швидше за все, в найближчі роки ми побачимо ще багато цікавих новинок зі світу робототехніки. Головне, щоб пророцтва сильних світу цього про штучний інтелект залишилися всього лише страшилками для підростаючого покоління і ми не зіткнулися з чимось подібним в реальному житті.

Битва століття

Kuratas і Mark-2. До штучного інтелекту ці гігантські роботи відносини, звичайно, не мають. По суті, перед нами всього лише великі іграшки, керовані людьми. І все ж передбачуване бій двох масивних роботів привернуло увагу мільйонів людей по всьому світу. З одного боку американський робот від компанії MegaBots, з іншого – японський Kuratas, створений Suidobashi Heavy Industries.

Перший важить 6 тонн, другий – 4,5. Робот з США може стріляти гігантськими пейнтбольними ядрами, а Kuratas несе бутафорські кулемети і ракетниці, які можуть запускати феєрверки.

Втім, весь цей «страшний» арсенал в бою може не знадобитися: японці погодилися на поєдинок тільки за умови включення в нього рукопашної дуелі. «Ну що ж, кожен коли-небудь помре», – прокоментували їх рішення американські інженери. Про деталі майбутньої «битви століття» поки не повідомляється, проте американці вже щосили зайнялися збором коштів на модернізацію свого дітища.

Kuratas (ліворуч) і Mark-2 (праворуч) / © Abc