Ми пишаємомось нашою роботою

Командувач ВМС виступає за уніфікацію морських артсистем


Командувач ВМС ЗС України контрадмірал Олексій Неїжпапа виступає за уніфікацію морських артсистем.

За інформацією mil.in.ua, саме таку позицію Командувач ВМС ЗС України озвучив в ефірі 7 каналу.

Це позитивно впливатиме на обслуговування артилерійських систем, закупівлю боєприпасів до них, з подальшим зберіганням та обслуговуванням.

Контрадмірал Олексій Неїжпапа розказав, що в Україні зараз відсутнє виробництво морських артилерійських систем та боєприпасів до них.

“Тому треба нам вирішувати, що це буде за артилерія, вона повинна бути єдина, стандартизована, щоб у нас не було різних калібрів, різні кораблі з різним обладнанням, щоби вона була уніфікована,” – сказав у на підсумках року Командувач ВМС ЗС України.

Командувач ВМС виступає за уніфікацію морських артсистем. Катери типу Mark VI та патрульний катер Kiska класу Island біля причалу Фото: ВМФ США

Нагадаємо, що патрульні катери типу Island, які США передадуть ВМСУ цього року, надійдуть з бойовими модулями американського виробництва.

Додатково на борту будуть встановлені корабельні системи американського виробництва.

Тобто окрім відновлення всіх корабельних систем під час обслуговування у США, передбачається встановлення 30-мм гармати MSI Seahawk A2 та протитанкового ракетного комплексу.

У цей же час наявні на озброєнні два катери типу Island ВМС ЗС України – «Слов’янськ» та «Старобільськ», планується оснастити радянською 30-мм шестиствольною артустановкою АК-306 і торпедами СЕТ-72, а загальний бюджет модернізації обох катерів може скласти до 130 млн гривень (на сьогодні це близько 4,6 млн доларів США).

Окрім патрульних катерів типу Island Військово-Морські Сили ЗС України отримають в рамках матеріально-технічної допомоги від США катери Mark VI з бойовими модулями MSI Seahawk A2.

Загалом передбачається передача 6 таких нових катерів безкоштовно, два з яких Міноборони США вже замовило, а ще 10 одиниць Україна може придбати за опціоном.