Ми пишаємомось нашою роботою

Армія потребує потужного оборонно-промислового комплексу


Черговий раз, 7 липня 2020 року, ГС «Асоціація виробників озброєння та військової техніки України» прийняла участь у дискусії з пошуку шляхів зі створення оборонно-промислового комплексу України. Організаторами заходу були ГО «Центр Оборонних Стратегій» за підтримки Посольства Франції в України. Асоціація презентували 110 компаній, які займаються матеріально-технічним оснащенням силових відомств України, зокрема Збройних Сил України.

Виступив керівник Асоціації Руслан ДЖАЛІЛОВ:

«Питання реформування ОПК України активно розпочало обговорюватись з початком агресії Росії проти нашої країни. Коли практично все суспільство зрозуміло, що незадовільний стан ОВТ наших силових структур, зокрема Збройних Сил України потребують найшвидшого прийняття рішення щодо організації робіт з створення новітніх, модернізації і відновлення існуючих зразків ОВТ. Лише з початком війни ми розпочали проводити реанімацію вже практично бездиханного тіла під назвою ОПК України.

Саме з цього часу активно розпочали свою діяльність різні громадські та волонтерські установи, які своїм прикладом підштовхнули керівництво держави до вжиття заходів з покращення матеріально-технічного забезпечення силових структур, зокрема Збройних Сил України. Зрушилось питання фінансування оборонного замовлення, розпочались заходи лібералізації зовнішньої діяльності та активно вживались заходи по отриманню військово-технічної допомоги з боку наших стратегічних партнерів.

Приватні компанії на решті почали отримувати право на експорт та імпорт товарів подвійного та військового призначення без залучення державних спецекспортерів. Останію перемогою було підписання ПКМУ №504, яка виключила право ДК «Укроборонпром» регулювати маркетинг та вартість зовнішніх контрактів.

В той же час, на думку наших фахівців, за цей період ми не зробили жодного кроку щодо дерегуляції та демонополізації процесів створення та постановки на виробництво ОВТ. У нас до цього часу немає чіткої державної відповідальності за матеріально-технічне оснащення силових відомств. Відсутність Центрального органу виконавчої влади за реалізацію військово-економічної політики у державі на чолі з Віце-прем’єрм-міністром України, яка базується на трьох фундаментальних стовпах, а саме:

  • ВІЙСЬКОВО-ТЕХНІЧНОЇ ПОЛІТИКИ (яка визначає напрямки оснащення силових відомств ОВТ) – МОУ та ЗСУ;
  • ВІЙСЬКОВО-ПРОМИСЛОВОЇ ПОЛІТИКИ (визначає напрямки розвитку промисловості) – МЕРТУ;
  • ВІЙСЬКОВО-ТЕХНІЧНОГО СПІВРОБІТНИЦТВА (визначає, що потрібно закуповувати за імпортом та, що зайве або актуальне експортувати на зовнішні ринки озброєння) – МОУ, МЗС.

Лише зазначена посадова особа спроможна організувати у державі паралельний та гармонійний розвиток трьох вище вказаних напрямків. Також, ця посадова особа буде спроможна забезпечити у повному обсязі вирішення проблемних питань оборони держави.

В той же час, ми хочемо зробити акцент на проблему, без вирішення якої нас не врятує ні створення Центрального органу виконавчої влади, ні новітні моделі управління та функціонування ОПК України, ні сучасні та прозорі процедури закупівлі. Вона полягає у небажанні або неможливості державних установ змінюватись та відмовлятися від системи управління економікою успадкованою від Радянського союзу.

Ми на сьогодні знаходимось у економічному рабстві, за результатами щорічного опублікування Інститутом Фрейзера індексу економічної свободи наша країна практично протягом всього свого існування знаходиться в останній 5-ій деспотичній групі економічної свободи. А як казав шотландських економіст-класик АДАМ СМІТ: «При високому рівні економічної свободи всі верства суспільства збагачуються більш рівномірно, а в країнах де держава прагне максимальне регулювати економіку, виграють лише деякі групи населення»

Що ми і спостерігаємо в нашої країні, сформовані олігархічні групи та персони. Хто в цьому винен, однозначно це безвідповідальність попередніх політичних еліт, які думали лише за своє персональне збагачення, а ні про Україну та її громадян.

Повертаючись к темі нашого круглого столу хочу наголосити, що ми повинні перш за все: “ДУМАЙ – ТЕ, ЯК ДАТИ ЗЕЛЕНИЙ СВІТ НАШИМ ВИРОБНИКАМ”, як звільнити їх від кабали. Виробники очікують захисту та продовження структурних реформ, що були проведені за останні роки, зокрема: реформу публічних закупівель, автоматичне відшкодування ПДВ та дерегуляції, реформу ДФС, медичну реформу, децентралізацію тощо.

Виникає питання, а що робити, я скажу словами відомого Гарвардського економіста АНДРІЯ ШЛЕЙФЕРА якому задали питання: яку головну реформу потрібно провести в України, і він відповів: «Дати владу розумним людям, вони самі дадуть раду, Тобто дати весла тим, хто хоче та вміє гребти  або хоча б хоче та може навчитися гребти. А не тим, у кого є гідрокостюм, чи весло побільше, або більший досвід веслування в минулому».

Що стосується практичних пропозицій, хочу Вас поінформувати, наша Асоціація звернулась через депутатів Верховної ради України з клопотанням до Міністра оборони України про створення СПІЛЬНОЇ РОБОЧОЇ ГРУПИ з питань опрацювання вітчизняної СИСТЕМИ РОЗРОБКИ ТА ПОСТАНОВКИ НА ВИРОБНИЦТВО ОВТ та здійснити апробацію її на двох приватних та двох державних підприємств (згода усна від керівництва ДК «Укроборонпром» отримана). Після її створення та приведення до відповідності існуючих ринкових умов та можливостей нашої економіці прийняти рішення про скасування застарілої успадкованої від Радянського союзу та ввести в дію новітньої вітчизняної СИСТЕМИ РОЗРОБКИ ТА ПОСТАНОВКИ НА ВИРОБНИЦТВО ОВТ, як зробили наші стратегічні партнери – Республіка ПОЛЬЩА.

Да, це займе багату часу, практично рік, але ми вважаємо, що це буде реальний ПРОРИВ У ФОРМУВАННІ ФУНДАМЕНТУ МАЙБУТНЬОГО ВІТЧИЗНЯНОГО ОПК УКРАЇНИ».