Ми пишаємомось нашою роботою

В ході візиту до навчального центру «Десна» Президент України Володимир Зеленський ознайомився з новою розробкою одного з підприємств-членів Асоціації виробників озброєння та військової техніки України


12 грудня, у День Сухопутних військ України Президент Володимир Зеленський відвідав 169-й навчальний центр «Десна» імені князя Ярослава Мудрого Сухопутних військ Збройних сил України. Разом з Главою держави центр відвідали керівник Офісу Президента Андрій Єрмак, міністр оборони Андрій Таран, секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов, Головнокомандувач Збройних сил України Руслан Хомчак та інші.

 

Фото з сайта Президента України www.president.gov.ua

В ході візиту керівник Асоціації виробників озброєння та військової техніки України Руслан ДЖАЛІЛОВ представив Президентові України прототип новітньої безпілотної роботизованої бойової платформи.

«Необхідність у створенні роботизованої платформи продиктована загальносвітовими тенденціями розвитку форм і способів ведення бойових дій, які, в свою чергу, свідчать про необхідність докорінного перегляду оперативно-тактичних вимог до озброєння та військової техніки Збройних Сил України на шляху до створення технологічної армії.

Провідні європейські країни та США планують у середньостроковій перспективі розвинути спроможності сухопутних військ за рахунок збільшення у їхньому складі роботизованих бойових платформ різного призначення» – сказав пан ДЖАЛІЛОВ, презентуючи прототип.

Наземні бойові роботи готові замінити бійців на найбільш небезпечних ділянках збройного протистояння з РФ. Навіть враховуючи «Режим припинення вогню», який розпочався влітку 2020 року, наземні роботизовані комплекси могли б істотно допомагати ЗСУ під час ротацій, особливо, для доступу до складних та віддалених позицій, та для інженерного обладнання власних позицій. А також здійснювати своєчасну евакуацію поранених, які, на жаль, трапляються навіть під час «Режиму припинення вогню».

«Роботизована платформа тиха та непомітна, оскільки мала за силуетом, не має випромінення в інфрачервоному спектрі й майже не залишає за собою треку на ґрунті. Навіть  розвідувальний авіаційний дрон його практично не бачить» – продовжив пан ДЖАЛІЛОВ.

Наукова робота над вищевказаним проектом була розпочата за ініціативою Командування Сухопутних військ Збройних Сил України на базі Державного науково-дослідного інституту випробувань і сертифікації озброєння та військової техніки (м. Чернігів).

Після ознайомлення з прототипом, представниками військового відомства було озвучено пропозиції стосовно подальшої роботи над прототипом, які наблизять його до прийняття на озброєння Збройними Силами України:

1. Створення двох варіантів платформи: гібридного та електричного:

· запас ходу для електричної моделі становитиме 10 км

· запас ходу для гібридної моделі з дизельним силовим агрегатом становитиме 100 км.

2. Удосконалення системи дистанційного управління платформою та підвищення частотних характеристик від 2,4 до 7 ГГц, що створить необхідну стабільність у виконанні місій.

3. Виготовлення бронекапсули із 4 мм шведської броне сталі Swebor Armor™, яка захистить роботизовано платформу від куль та осколків.

Додатково опрацьовується питання, про обладнання платформи у базовій комплектації РЕБ: при помітному використанні в конфліктних зонах, роботи будуть здатні самостійно створювати суцільну «маскувальну завісу» завад для дронів супротивника.

Крім цього, в розробці знаходиться обладнання контрбатарейної розвідки, що також можна буде легко розмістити на платформі: знаходячись на умовній лінії зіткнення, робот зможе реєструвати постріл, ідентифікувати тип артилерійської або стрілецької зброї, встановити його поточні координати, миттєво передати цю інформацію до програмних комплексів вищого рівня для надання можливості оперативного реагування та високоточного придушення активності супротивника.

«Щодо вартості платформи, то, наприклад, той же самий БТР коштує щонайменше стільки ж, скільки коштують 10 роботизованих комплексів.  Втім, бойова ефективність БТР в сучасних умовах буде меншою за ефективність однієї роботизовано платформи, обладнаної додатково ПТРК, яка до того ж цілком здатна замінити на полі бою радянські «Конкурси» – додав на останок член Наглядової Ради Асоціації виробників озброєння та військової техніки України Олександр КУЗЬМА.