Ми пишаємомось нашою роботою

Україна відзначає День Європи



Щороку у третю суботу травня Україна відзначає День Європи.

Для українців – це особливий день, адже нашу країну та ЄС єднають спільні цінності, історія та культура.

Рада Європи це свято відзначає 5 травня, 9-го – Європейський Союз як річницю проголошення плану виходу Європи з післявоєнної кризи міністром закордонних справ Франції Робер Шуманом 9 травня 1950 року, відомої також як Декларація Шумана. Перше визнання Дня Європи відбулось у Раді Європи у 1964 році. Пізніше Європейський Союз започаткував свій власний Європейський день на відзначення декларації Шумана, саме тому його називають ще «Днем Шумана».

В України свято відзначають з 2003 року у третю суботу травня згідно з Указом Президента України.

Це свято у черговий раз нагадує нам, що Європа починається не за кордоном України – вона починається у серці кожного українця. І ми – члени європейської спільноти. Це – день спільних цінностей, спільної історії всіх націй континенту.

Україна — є європейською країною не тому, що її територія — центр Європи, а тому що українці здавна сповідують ті принципи свободи й незалежності, які притаманні багатьом народам інших держав.

Ще з античних часів Україна є повноправною та невід’ємною частиною європейської спільноти — великої родини, об’єднаної прогресивними демократичними поглядами. Цей день — чудовий привід вкотре засвідчити прагнення України жити в мирі та злагоді, будувати своє майбутнє в колі країн об’єднаної Європи.

Це свято є яскравим прикладом того, як успішна співпраця між державами може ґрунтуватися на принципах миру, єдності, сповідування спільних цінностей та інтересів.

Україна завжди була частиною європейської цивілізації. Сьогодні нам уже нікому не потрібно доводити, що Україна – це Європа. Про свій цивілізаційний вибір новітня Україна заявила чітко і недвозначно.
Стратегічним курсом України є набуття повноправного членс в ЄС і НАТО.
Для цього передбачається досягти у максимально стислі строки достатньої взаємосумісності Збройних Сил України та інших складових сектору безпеки й оборони з відповідними структурами держав Альянсу й отримати запрошення та приєднатися до Плану дій щодо членства в НАТО.
Безпекова система України є складовою більших за масштабом безпекових систем, зокрема глобальної системи міжнародної безпеки, основними архітекторами якої є ООН і НАТО, та європейської системи безпеки, що сформована за провідної ролі Європейського Союзу, НАТО, ОБСЄ та країн регіону.

З днем Європи!

Україна – це Європа!

Голова правління
ГС “Асоціація виробників озброєння
та військової техніки України”

Руслан ДЖАЛІЛОВ