Ми пишаємомось нашою роботою

Робототехніці на озброєнні військових – бути!


Ще в сорокових роках минулого століття слово «робототехніка» зустрічалося лише в оповіданнях відомого американського фантаста Айзека Азімова, а в високотехнологічному ХХІ столітті робототехніка стала невід’ємною частиною більшості сфер нашого життя. Робототехніка орієнтована на створення роботів і робототехнічних систем, призначених для автоматизації складних технологічних процесів і операцій, у тому числі таких, що виконуються в недетермінованих умовах, для заміни людини під час виконання важких, утомливих і небезпечних робіт.
Бойовий робот (або Військовий робот) — автоматичний пристрій, що може замінити людину в бойових ситуаціях для збереження життя або для роботи в умовах підвищеної складності для людей у військових цілях: розвідка, бойові дії, розмінування тощо.

За сприяння Генерального штабу Збройних Сил України та Міністерства оборони України керівництвом ГС «Асоціація виробників озброєння та військової техніки України» 21 травня поточного року проведено демонстрацію роботизованих платформ з метою визначення тактики, технічних характеристик та прийняття рішення щодо можливості їх використання в умовах сучасного бою.


Демонстрацію проведено на полігоні Десантно-штурмових військ на Житомирщині на чолі з Командувачем Десантно-штурмових військ ЗСУ генерал-лейтенантом Мойсюком Євгеном Георгійовичем.
Асоціацією були представлені компанії-виробники роботизованих платформ ТОВ «КВП «СИНЕРГІЯ», ТОВ «Конструкторське бюро Роботікс», ТОВ «Робонірс» та ТОВ «Інфоко ЛТД».
Під час демонстрації всі компанії показали свої унікальні можливості по створенню роботизованої техніки для силових відомств. Однак, не зважаючи на результати та високі технічні можливості зразків, під час демонстрації було виявлено достатньо багато проблем та недоліків. Це свідчить про те, що виробники створюють зразки техніки, але при цьому недостатньо спілкуються з військовими, що у свою чергу призводить до того, що зразки потребують удосконалення і збільшення функціонального призначення.
За результатами демонстрації зроблено висновок, що, насамперед, військовим необхідно сформувати чіткі тактично-технічні вимоги до зазначених роботизованих систем, а всім виробникам врахувати зазначені вимоги та провести удосконалення продемонстрованих зразків.


Всі зразки роботизованих систем потребують удосконалення і лише після їх доопрацювання та подальших державних випробувань буде прийнято рішення щодо можливості їх постановки на озброєння з подальшим серійним виробництвом для підрозділів Збройних Сил України.
Термінове переозброєння ЗСУ на засадах максимального використання новітніх робототехнічних систем є нагальним питанням воєнної безпеки, без розв’язання якого Україна не зможе успішно протистояти російській агресії та іншим загрозам та викликам.

Голова правління
ГС «Асоціація виробників
та військової техніки України»

Руслан ДЖАЛІЛОВ