Ми пишаємомось нашою роботою

Нові законодавчі акти


29 червня, депутати Верховної Ради своєю більшістю підтримали в першому читанні законопроєкт № 5557 про основи національного спротиву та прийняли за основу проект Закону “Про внесення зміни до статті 1 Закону України “Про чисельність Збройних Сил України”.

Докладніше про #ЗСУ на сайті www.zsu.gov.ua

Законопроєктом пропонується визначити правові та організаційні засади національного спротиву, основи його підготовки та ведення, завдання і повноваження сил безпеки та сил оборони з питань національного спротиву.
Законопроєктом пропонується визначити:
склад, мету і завдання національного спротиву;
основи побудови, організації і ведення територіальної оборони та руху опору;
порядок підготовки громадян України до національного спротиву;
організацію системи керівництва національним спротивом;
порядок формування та комплектування військових частин Сил територіальної оборони Збройних Сил України, добровольчих формувань територіальних громад та руху опору;
повноваження сил безпеки та сил оборони, державних органів, органів місцевого самоврядування з питань національного спротиву;
порядок підготовки, розгортання та ведення територіальної оборони України;
фінансування та матеріально-технічне забезпечення національного спротиву;
соціальний і правовий захист осіб, які беруть участь у національному спротиві;
відповідальність за порушення законодавства та інших нормативно-правових актів з питань національного спротиву.
Фінансування та матеріально-технічне забезпечення національного спротиву планується здійснювати за рахунок і в межах коштів Державного бюджету України, місцевих бюджетів, а також з інших не заборонених законодавством України джерел.
Розгляд законопроєкту N 5557 в другому читанні має відбутися до 14 липня.

Також, прийнято за основу проект Закону “Про внесення зміни до статті 1 Закону України “Про чисельність Збройних Сил України” щодо збільшення чисельності Збройних Сил України у зв’язку із прийняттям Закону України “Про основи національного спротиву”.
Законопроект спрямовано на збільшення чисельності Збройних Сил України з метою створення та забезпечення функціонування окремого роду сил – Сил територіальної оборони Збройних Сил України, створення якого передбачено проекті Закону про основи національного спротиву (реєстр. № 5557), а також розвитку Сил спеціальних операцій Збройних Сил України в інтересах формування руху опору.
Законопроектом пропонується збільшити чисельність Збройних Сил України на 11 000 військовослужбовців, тобто загальна чисельність Збройних Сил України становитиме 261000 осіб, у тому числі 215000 військовослужбовців.
Реалізація законопроекту потребує додаткових видатків з Державного бюджету України. До проекту додано фінансово-економічне обґрунтування.
Проект Закону зареєстровано за №5558.
Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України