Ми пишаємомось нашою роботою

Чисельність ЗСУ планують збільшити на 11 тисяч військовослужбовців


Зеленський вніс в Раду законопроект.

Чисельність ЗСУ планують збільшити на 11 тисяч військовослужбовців

© Операція Об’єднаних сил / Facebook  

Президент України Володимир Зеленський ініціював законопроект про збільшення чисельності ЗСУ на 11 тис. військовослужбовців для забезпечення функціонування окремого роду Сил територіальної оборони, а також подальшого розвитку системи опору. Відповідний законопроект № 5557 «Про внесення зміни до статті 1 закону України «Про чисельність Збройних сил України» щодо збільшення чисельності Збройних сил України в зв’язку з прийняттям закону «Про основи національної опору» № 5558 опубліковано на сайті Верховної Ради у вівторок, 25 травня – про це повідомляє zn.ua.

«Законопроектом пропонується на законодавчому рівні збільшити чисельність Збройних сил України на 11 тис. військовослужбовців для забезпечення функціонування окремого роду сил Збройних сил України – Сил територіальної оборони, а також подальшого розвитку системи опору», – йдеться в пояснювальній записці до документа.

Таким чином президент запропонував відповідно до пункту 22 частини першої статті 85 Конституції України затвердити чисельність Збройних сил України в кількості, що не перевищує 261 тис. осіб в тому числі 215 тис військовослужбовців.

Відповідно до законопроекту, в особливий період чисельність Збройних Сил України збільшується на кількість особового складу, покликаного на військову службу на виконання указів президента України про мобілізацію, затверджених законами України.

У нині діючій редакції затверджено положення про чисельність Збройних сил України в кількості, що не перевищує 250 тис. осіб, в тому числі 204 тис. військовослужбовців.

У разі прийняття Верховною Радою закон вступає в силу з дня, наступного за днем його опублікування.

Поділ посад передбачає, що головнокомандувач ЗСУ здійснює командування армією, а Генеральний штаб забезпечує його роботу, відповідає за розвиток, підготовку, комплектування та забезпечення Збройних сил.

Тепер Хомчак став головнокомандувачем ЗСУ, а посаду начальника Генштабу отримав його колишній заступник Сергій Корнійчук.

Нове командування об’єднаних сил ЗСУ очолив Сергій Наєв, який в 2018-2019 роках керував операцією Об’єднаних сил в Донбасі.