Ми пишаємомось нашою роботою

12 травня відзначається всесвітній День медичної сестри


Дата обрана в день народження Флоренс Найтінґейл – британської медсестри та організаторки медсестринської справи.

Флоренс Найтінґейл (12.05.1820, м. Флоренція – 13.08.1910, Лондон) розробила власну методику догляду за хворими, що лежить в основі сучасної медсестринської допомоги – з мінімальними витратами засобів і максимальним ефектом, що ґрунтувалася на дотриманні чистоти в палатах, регулярному провітрюванні приміщень, режимі харчування, карантині та уважному ставленні до скарг хворих.

В 1853 р. вона очолила приватну лікарню в Лондоні. Під час Кримської війни 1853-1856 рр. разом із 38-ма помічницями безоплатно працювала у британських польових шпиталях у Криму, де впроваджувала власні принципи догляду за пораненими. Менш ніж за 6 місяців смертність у військових шпиталях знизилася з 42-х до 2,2 %.

Зважаючи на успіхи під час Кримської війни Флоренс Найтінгейл доручили керувати реорганізацією британської армійської медслужби. Вона домоглася створення спеціальних військових медшкіл, оснащення лікарень системами вентиляції та каналізації; запровадження статистичного оброблення інформації в лікарнях, проведення профілактики в армії. Завдяки змінам смертність у шпиталях скоротилася більш ніж на 50 %.

У 1912 Ліга Міжнародного Червоного хреста і Червоного півмісяця заснувала медаль ім. Флоренс Найтінґейл – найвищу в світі нагороду для медсестер (нею відзначено і близько 20-ти українок).

Робота медичних сестер в Україні останніми роками є безцінною. Особливо важливим є їх виконання обов’язків в районі проведення Операції Об’єднаних сил та у військових медичних закладах, де вони щоденно рятують життя та здоров’я наших захисників, ризикуючи власним життям.

Медичні сестри зараз також знаходяться на передовій боротьби з короновірусною хворобою, рятуючи життя хворих, знаходячись на межі фізичного та морального виснаження.

Переконаний, що медсестринство – це покликання. Це не просто професія, а стан душі, найгуманніша діяльність.
Немає нічого більш гідного, ніж творити добро, полегшувати страждання людини, яка довіряє тобі своє життя і здоров’я.

Низький уклін вам та пошана!
Від усієї душі зичу вам міцного здоров’я, успіхів у роботі, сімейних гараздів, щастя та благополуччя!
Нехай ваша нелегка праця, яка повертає людям здоров’я, приносить радість та належну оплату з боку держави!

Голова правління
ГС “Асоціація виробників озброєння та військової техніки України”

Руслан ДЖАЛІЛОВ