We are proud of our reputation
for delivering the highest quality work

Асоціація виробників озброєння передала уряду законопроекти щодо лібералізації військового експорту


Асоціація виробників озброєння та військової техніки України  передала представникам Міністерства економічного розвитку та торгівлі пакет законопроектів щодо лібералізації умов військового експорту для оборонних підприємств.

Законопроекти були передані в ході круглого столу «Як України увійти в топ-5 світових експортерів озброєння», який відбувся 27 липня, в Києві.

В роботі круглого столу взяли участь президент Асоціації виробників озброєння та військової техніки України Вадим Кодачигов, заступник директора Департаменту стратегічного розвитку сектору оборони та безпеки Міністерства економічного розвитку та торгівлі України Веніамін Філатов, начальник вiддiлу стратегiчного планування в секторі оборони та безпеки Мiністерства економічного розвитку Ольга Кушнір, заступник директора компанії «Аеротехніка МЛТ», генерал-лейтенант Дмитро Уманець, директор компанії «Укрспецсістемс» Юрій Кіскін, співголова правління Асоціації «Українська оборонна та безпекова промисловість» Євген Рокитський.

Перший законопроект передбачає внесення змін до Закону про зовнішньоекономічну діяльність, які стосуються надання виробникам озброєння права самостійного здійснювати експорт власної продукції та імпорт для потреб виробництва без посередництва. Другий законопроект – правки до закону про державний контроль за міжнародними передачами товарів військового та подвійного призначення. Правки стосуються автоматизації та підвищення ефективності роботи служби експортного контролю.

«Якщо країна може щось виробляти, але не може всередині країни все це спожити, тоді необхідна максимальна лібералізація експорту», – наголосив в ході круглого столу президент Асоціації виробників озброєння та військової техніки України Вадим Кодачигов.

За його словами, внутрішній ринок, який формується Державним оборонним замовленням, не може повністю завантажити виробничі можливості оборонних підприємств. В 2017 році на розробку та закупівлю нових видів озброєння державою було виділено близько 300 млн дол. Для порівняння – це десять винищувачів або декілька десятків танків.

При цьому, станом на 2016 рік обсяг виконаних Україною експортних контрактів, за даними з відкритих джерел, становить 528 млн дол. Реальні можливості підприємств оборонно-промислового комплексу України дозволяють збільшити щорічний експорт зброї до 2-2,5 млрд дол. та вивести Україну в топ-5 світових експортерів продукції військового призначення.

При цьому, вихід на зовнішні ринки для приватних оборонних підприємств фактично закритий. Всі зовнішні контракти з продажу озброєнь повинні проходити через державних спецекспортерів, які входять до складу “Укроборонпрому”. Ці підприємства закладають в контракти певний відсоток комісії за посередництво, що значно підвищує ціну продукції і робить її неконкурентною на міжнародному ринку.

«У нас є спецекспортери, через які навіть приватні підприємства зобов’язані здійснювати експорт та імпорт оборонної продукції. Держава повинна зняти цю монополію і виконувати лише контролюючу функцію, а не бути посередником», – додав Кодачигов.

Представники Міністерства економічного розвитку та торгівлі додали, що питання експорту зброї дуже чутливе та потребує детально опрацювання всіма сторонами.

«Міністерство економічного розвитку та торгівлі України відкрите для співпраці», – підкреслила Ольга Кушнір, начальник вiддiлу стратегiчного планування в секторі оборони та безпеки Міністерства економічного розвитку та торгівлі України.

Євген Рокитський, співголова правління Асоціації «Українська оборонна та безпекова промисловість», підкреслив, що Україна конкурує по собівартості озброєння з країнами Балтії, Румунією, Болгарією, Польщею та Індією, тому існує необхідність зміцнення експортного потенціалу.

Юрій Кіскін, директор компанії «Укрспецсістемс» звернув увагу на те, що інформація про всі необхідні документи для отримання дозволу на вихід українських приватних компаній-виробників озброєння на зовнішній ринок є дуже обмеженою та потребує багатьох уточнень.

За результатами круглого столу сторони домовились продовжити співпрацю в реформуванні цього напряму та формуванні однакових, конкурентних умов виходу на міжнародний ринок для всіх оборонних підприємств України.

Проект закону “Про внесення змін до Закону України «Про зовнішньоекономічну діяльність»

https://docs.google.com/document/d/10K7S2Gnkg0_4ZwExpcdGYopFyx_0XTch_4N_ge-TG-U/edit?usp=sharing

Пояснювальна записка:

https://docs.google.com/document/d/1QkJ8i6jmg1XYqTD0tks2qtsgjk6CtH9Z5aV1gNowkss/edit?usp=sharing

 

Проект закону «Про внесення змін до Закону України «Про державний контроль за міжнародними передачами товарів військового призначення та подвійного використання»:

https://docs.google.com/document/d/1rZlF5hU19Ma0UlKixzmAGgCuLaEqsNvm0eCHuuMyQEQ/edit?usp=sharing

Пояснювальна записка:

https://docs.google.com/document/d/1XN7Zcd2KlH9NaL-e21M61WYLqIqV4BkJXC_BmsXtvNU/edit?usp=sharing