Ми пишаємомось нашою роботою

З фантастики – у реальність: армія США бере на озброєння лазерну та електромагнітну зброю


З фантастики – у реальність: армія США бере на озброєння лазерну та електромагнітну зброю

Енергетична зброя може стати буденністю у армії США вже найближчими роками.

Про це, з посиланням на Warspot, повідомляє prm.ua.

Пентагон запланував польові випробування електромагнітної гармати Tactical High Power Operational Responder (THOR) 2024 рік, а з 2026 року вона може стати штатним озброєнням сухопутних військ США. Її призначенням стане боротьба з дронами і роями безпілотників.

Крім того, просувається програма створення бойового лазера для винищувачів – дослідницька лабораторія ВПС США (AFRL) опублікувала знімок готового контейнера для лазерної установки ShiELD, повідомивши, що перший прототип установки буде готовий вже до кінця року.

При цьому журнал Popular Mechanics повідомив про те, що Міноборони США розпочало проєкт під назвою Ultrashort Pulse Lasers (USPL). У заявці, розміщеної на сайті Пентагону, вказується, що USPL дозволить створити лазерну зброю, здатне генерувати імпульс потужністю 1 терават (1 трильйон ват) тривалістю 200 фемтосекунд, а надалі – 5 терават, тривалість 30 фемтосекунд.

За словами авторів проєкту, така зброя, на відміну від традиційних лазерів, що пропалюють цілі протягом тривалого часу, буде впливати коротким, але вкрай потужним імпульсом.

В описі USPL вказується, що ціль буде вражатися “викидом матеріалу від цілі, осліпленням датчиків за допомогою генерації широкосмугового суперконтинууму в повітрі і генерації локальних електронних перешкод, які використовуються для перевантаження внутрішньої електроніки”.