Ми пишаємомось нашою роботою

Вслід за КрАЗом: суд відкрив справу про банкрутство Богдан Моторс


Господарський суд Дніпропетровської області відкрив провадження у справі про банкрутство Автомобільної компанії Богдан Моторс, що входить в корпорацію Богдан. Про це повідомила liga.net з посиланням на finbalance.

Ініціатором процедури банкрутства виступає фінансова компанія Фінворк, уточнюють у виданні. Повний список боргових вимог кредиторів подадуть протягом 30 днів після відкриття справи про банкрутство.

Підписуйтесь на LIGA.Бізнес в Facebook: головні бізнес новини

Це вже другий судовий розгляд, пов’язаний з банкрутством підприємств з корпорації Богдан.

На початку листопада господарський суд Дніпропетровської області визнав банкрутом компанію Мегатерм (раніше мала назву Мега Авто Логістик). Ініціатором процедури банкрутства виступила Хюндай Мотор Україна. Мегатерм була одним з поручителів за борговими зобов’язаннями корпорації Богдан перед Укрексімбанком на суму в 1,3 млрд грн.

Корпорація Богдан брала кредит в держбанку 2009 році на будівництво автомобільних заводів в Черкасах і Луцьку. Укрексімбанк намагався стягнути з Богдана майно в рахунок погашення цього кредиту, але в 2018 році сторони домовилися про 13-річну реструктуризацію боргу. Відповідно до угоди, корпорація зобов’язалася погасити кредит до 25 грудня 2031 року.

У корпорації Богдан відреагували на початок процедури банкрутства Автомобільної компанії Богдан Моторс, заявивши, що “умови, в яких сьогодні виживає автомобілебудування в Україні – найменш сприятливі за два останніх десятиліття. Минулий рік став рекордним за кількістю несприятливих обставин для виробників автотранспорту, в тому числі, як через системні проблеми галузі, так і коронакризу”.

У корпорації зазначили, що так і не прийнята жодна програма з підтримки галузі, автовиробники не отримали доступ до дешевих кредитів, скорочуються державні замовлення.

Як результат, доходи Богдан Моторс впали в рази: в 2019 році сума податків, виплачених компанією, склала 384 млн грн, за 11 місяців 2020 року – 120 млн грн.

“Держава робить все, щоб поставити під сумнів вже отримані кредити. Вже більше року в провадженні господарського суду Києва знаходиться справа про оскарження договору новації між Укрексімбанком і АК Богдан Моторс. Прокуратура затягує розгляд даної справи”, – вказують у корпорації Богдан.