Ми пишаємомось нашою роботою

Виробники і експлуатанти безпілотників закликали Державіаслужбу не посилювати правила використання БПЛА в Україні


Українські виробники безпілотних літальних апаратів (БПЛА), а також експлуатанти безпілотників закликали Державну авіаційну службу не посилювати правила їх використання в Україні.
Про це вони заявили в ході круглого столу «Вільні небо вільних людей», яке відбулося в понеділок, 15 травня, в Асоціації виробників озброєння і військової техніки України, що об’єднує провідні приватні підприємства вітчизняного ОПК.
В роботі круглого столу взяли участь виробники та експлуатанти БПЛА, а також експерти та волонтери.


За словами учасників круглого столу, безпілотна авіація – це абсолютно нова галузь для економіки України, а жорсткість правил їх використання призведе не тільки до складнощів в підготовці та проведенні польотів, але й до бюрократичної зарегульованості ринку і, як наслідок, корупційних ризиків.
Зокрема, за словами народного депутата України Ярослава Маркевича, запропоновані регулятором правила не призведуть до підвищення рівня безпеки використання безпілотників.
«Терористів і шпигунів, або інших людей, які мають намір використовувати безпілотники для протиправних цілей, ці правила ніколи не зупинять. Вони знайдуть спосіб і злетіти, і полетіти. Будь-які спроби посилити обмеження з міркувань безпеки призведуть до того, що в Україні не буде ринку безпілотників. Безпека – це компетенція правоохоронних органів», – повідомив Маркевич.
Крім того, за словами учасників круглого столу, запропоновані регулятором класифікація БПЛА і вимоги до їх операторів не забезпечать чіткого розуміння правил використання безпілотників і істотно обмежать можливості їх використання як для особистих цілей, так і в комерційній діяльності.
Також учасники круглого столу обговорили можливості імплементації в Україні європейського законодавства для регулювання даної галузі.
За словами керівника проекту Kray Technologies, що займається розробкою дронів для агросектору, Дмитра Сурду, за рівнем розвитку ринку безпілотників Україна значно поступається європейським країнам.
«Необхідно вводити правила, які будуть стимулювати і розвивати ринок. Наш ринок значно поступається європейському. Введення додаткових обмежень для використання дронів має бути гармонізовано з суспільством. Це означає їх відповідність сьогоднішнім реаліям та інтересам. Питання в тому, настільки ці правила відповідають реальному стану ринку БПЛА в Україні», – відмітив Сурду.
«За європейськими законами можна успішно регулювати ринок безпілотників, але в наших реаліях це може створити передумови для непотрібних обмежень, складнощів для польотів та процвітання корупції», – заявив представник підприємства «Укрспецсістемс», одного з найбільших виробників безпілотників в Україні, Олександр Чендеков.
За підсумками круглого столу учасники виступили з пропозиціями доопрацювати класифікацію БПЛА для попередження складнощів з їх використанням, розробити і запустити у відкритому доступі карти «no fly zone», а також запустити онлайн реєстрацію БПЛА для їх операторів.
Крім того, учасники круглого столу підготували звернення до Державіаслужби з проханням прийняти напрацьовані в ході обговорення пропозиції та зауваження до підготовленої регулятором Концепції регулювання використання безпілотних повітряних суден, а також включити учасників ринку безпілотних літальних апаратів в робочу групу Державіаслужби для подальшої роботи над документом.

Асоціація виробників озброєння і військової техніки України створена в березні 2017 року для реформування законодавства в сфері регулювання українського ОПК, спрощення механізмів експортного контролю для приватних оборонних підприємств, а також створення конкурентних умов на українському ринку озброєнь. Асоціація об’єднує провідні приватні підприємства оборонно-промислового комплексу України. Члени Асоціації забезпечують українську армію бронетехнікою, засобами протиповітряної оборони, засобами радіоелектронної боротьби, безпілотними літальними апаратами і іншими зразками сучасного озброєння.