Ми пишаємомось нашою роботою

Тайвань розпочав розробку власного винищувача


Тайвань розпочав розробку власного винищувача

Тайвань (Республіка Китай) розпочав розробку власного винищувача нового покоління.

Про це пише Мілітарний Портал.

Перший політ нового літака запланований у 2026 чи 2027 році.

За цей час будуть завершені науково-дослідні роботи по 24 новим технологіям, до 2024 року завершиться проєктування зовнішнього вигляду нового літака та роботи з проєктування двигуна до нього. Відома і вартість цих робіт – 59 млн доларів за вигляд літака та 310 млн за двигун.

Заплановано, що новий винищувач замінить на службі літаки F-CK-1 Ching-kuo, які розроблені місцевою компанією Aerospace Industrial Development Corporation (AIDC) та з 1994 року знаходяться на озброєнні Повітряних сил Китайської Республіки..

AIDC залучена до розробки нового літака спільно з Chung-Shan Institute of Science and Technology (CSIST) – національним науково-дослідним центром в оборонній сфері.

Літак AIDC F-СК-1 Ching-kuo. Фото з відкритих джерел

Обидві організації вже залучені до розробки іншого літака Тайваню – реактивного навчально-бойового літака ХТ-5.

Політ першого прототипу ХТ-5 із серійним номером 11001 (бортовий номер: 08-9001) відбувся 10 червня 2020 року, перед цим відбувались його наземні випробування.

Загальна вартість програми, яка фінансується міністерством національної оборони Китайської Республіки (Тайвань), визначена у 2,3 млрд дол США.

Літак ХТ-5 на аеродромі ВПС Тайваню. Червень 2020 рік. Фото: ЗМІ Тайваню

Планується побудувати два прототипи ХТ-5, перший з яких готовий був у 2019 році. Постачання ж 66 серійних літаків для ВПС Тайваню побудови AIDC планується завершити вже у 2026 році.

Робота з випробувань та оцінки двох прототипів триватиме до вересня 2021 року.

Після завершення всі етапів тестувань, на листопад 2021 року очікується початок дрібносерійного виробництва навчально-тренувальних літаків XT-5 для потреб Китайської Республіки (Тайваню).