Ми пишаємомось нашою роботою

Руслан ДЖАЛІЛОВ: Чи матимуть українські військові власне житло?


Фото: galinfo.com.ua

В цій публікації хочу підняти вкрай гостру на сьогодні соціальну тему – забезпечення військовослужбовців безкоштовним житлом.

Як каже відоме прислів’я: головне для військового – це надійний тил.

Найбільша цінність нашого життя – близькі та рідні люди, тепло родинного вогнища, затишок у домі. Найбільше щастя – коли вдома за великим столом збирається вся родина, лунає дитячий сміх. Це найголовніша мета і мрія всього нашого життя!

Глибоке значення для кожного з нас має слово «вдома». «Вдома» – значить серед люблячих людей. «Вдома» – там, де завжди тепло і безпечно, там, де тебе завжди радісно зустрічають. «Вдома» можна відчувати себе лише у власній домівці!

Питання забезпечення житлом військовослужбовців та членів їхніх родин, включаючи звільнених, регулюється чинним законодавством та зокрема наказом Міністерства оборони України від 31.07.2018 року № 380 «Про затвердження Інструкції з організації забезпечення військовослужбовців Збройних Сил України та членів їх сімей жилими приміщеннями».

Військовослужбовці мають право отримати службове або постійне житло. Постійне житло та одноразову грошову компенсацію можна отримати  лише за чергою в гарнізоні при наявності 20 років військової служби. Відповідно до вимог чинного законодавства, лише ті військовослужбовці, що звільняються за станом здоров’я, за скороченням штатів та за віком, мають право залишатися на квартирній черзі.

Багато військових помилково вважають, що маючи вислугу на військовій службі 20 років і більше та звільняючись з армії у зв’язку з закінченням контракту вони залишаються на квартирній черзі. У таких випадках вони з черги знімаються.  Хоча існують випадки, коли за рішеннями судів все ж таки поновлюються на квартирному обліку.

Визначення розміру і надання грошової компенсації за житло здійснюється відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 02 вересня 2015 року №728 «Деякі питання забезпечення житлом військовослужбовців та інших громадян». Така компенсація залежить від кількості членів сім’ї, що перебувають на квартирному обліку, граничної вартості житла, додаткової житлової площі тощо.

Водночас від суми грошової компенсації відраховується житлова площа, яка отримана від держави або безпосередньо від оборонного відомства будь-яким членом сім’ї військового та площа, отримана під час безоплатної приватизації житла.

Певним категоріям військовослужбовців, зокрема тим, що мають важкі захворювання, науковим співробітникам, членам спілок журналістів також надається окрема додаткова житлова площа.

Наразі отримати постійне житло мають право лише військові з вислугою         20 років і більше. Для забезпечених житлом армійців, що проходять військову службу в іншому гарнізоні,  передбачена грошова компенсація за піднайом житла на одну особу. За ведення обліку, прийняття на квартирний облік, зняття з нього тощо відповідають представники житлових комісій військових частин.

Рішення про переведення службового житла в постійне ухвалюється житловою комісією військової частини, яке погоджується на комісії з контролю за забезпеченням військовослужбовців ЗСУ жилими приміщеннями та надалі затверджуються Міністром оборони України, і лише після цього остаточне рішення про зміну статусу такого житла приймає виконавчий комітет міської ради.

З 2019 року у Міністерстві оборони України триває експеримент щодо забезпечення військовослужбовців службовим (штатно-посадовим) житлом. Рішення про надання такого житла ухвалюється заступником Міністра оборони України.

Після ухвалення відповідного рішення представники КЕВ (КЕЧ) районів звертаються до міської ради за наданням цьому житлу статусу службового. Ці квартири передаються військовим частинам на оперативний облік. Штатно-посадове житло – це житло, що надається не військовому, а закріплюється наказом командира частини за певною посадою. При цьому розмір житлової площі не враховується при його отриманні. Надалі командир частини заключає договір             з військовослужбовцем та складається акт приймання-передачі такої квартири. Водночас це не дає право військовому зареєструватися за адресою даної квартири та приватизувати її.  В разі зміни посади, навіть у межах однієї військової частини, військовослужбовець повинен обов’язково з виписками про сплату комірного здати її командиру частини.

У випадку, коли військовослужбовець, якому наказом командира частини  розподілена штатно-посадова квартира і він вже має постійне або службове житло, така квартира командиром частини тимчасово надається іншому незабезпеченому армійцю.

Тепер давайте розглянемо фінансовий бік даного питання.

За інформацією Міноборони станом на лютий 2020 року у черзі на отримання житла перебувало близько 48 тисяч військовослужбовців. Темпи видачі житла військовослужбовцям близько 1,0 тис. квартир на рік.

Прості арифметичні розрахунки свідчать, що випускник військового закладу молодий офіцер у військовому званні «лейтенант» ОТРИМАЄ ТАКЕ ДОВГООЧІКУВАНЕ ЖИТЛО ЧЕРЕЗ 49 РОКІВ У 70-ТИ РІЧНОМУ ВІЦІ.

Це просто жах, що коїться у сфері забезпечення житлом військовослужбовців. Скажіть мені будь ласка, з яким ентузіазмом та любов’ю до країни буде служити військовий при такій перспективі мати власне житло?

Нам усім має бути соромно, що наша батьківщина не цінує своїх захисників, а в прямому сенсі знущається над ними.

На жаль, я не знайшов офіційної статистики скільки військовослужбовців стоїть у черзі на отримання житла в поточному році. Відсутня також статистика, яка кількість військовослужбовців отримала безкоштовне житло протягом останніх років та які це були саме категорії, що свідчить про недостатню прозорість Міноборони в цьому напрямку (причини такої таємничості мабуть зрозумілі).

За нашою інформацією у місті Києві отримують житло військовослужбовці, які стояли у черзі ще з 1992 року.

Насправді це просто катастрофа, всі мовчать, ніхто не озвучує цю проблему та не б’є на сполох. На думку громадськості, це штучно створена провокація, яка направлена на підрив обороноздатності нашої країни.

Всі, хто був причетний та на сьогодні приймає рішення у питаннях забезпечення житлом військовослужбовців та членів їх сімей, мають бути притягнені до відповідальності.

Для інформації, відповідно до Стратегії національної безпеки та Концепції розвитку сектору безпеки і оборони, щорічне бюджетне фінансування сектору безпеки і оборони має становити не менше 5% від валового внутрішнього продукту (ВВП).

Відповідно до Державного бюджету України на 2021 рік безпосередньо армія через Міністерство оборони отримає лише 11,216 267 млрд грн., що на 381,999 млн грн. менше, ніж в минулому році.

Решта піде до Міністерства внутрішніх справ (85,835 607 млрд грн.), СБУ (14,796 278 млрд грн), ДБР (2,484 078 млрд грн.) та інших силових органів.

Основні напрямки використання бюджету Міноборони:

  • забезпечення діяльності ЗСУ, підготовка кадрів і військ, медичне забезпечення особового складу, ветеранів військової служби та членів їхніх сімей, ветеранів війни – 88,146 061 млрд грн.;
  • розвиток, закупівля, модернізація та ремонт озброєння, військової техніки, засобів та обладнання – 22,703 508 млрд грн.;
  • утилізація боєприпасів, рідинних компонентів ракетного палива, озброєння, військової техніки, засобів та обладнання – 2,515 237 млрд грн.;
  • будівництво (придбання) житла для військовослужбовців ЗСУ – 1,194000 млрд грн. (сума на рівні видатків минулого року);
  • керівництво та військове управління у сфері оборони – 383, 466 млн грн.

На мою думку, коштів, які виділяються з державного бюджету на будівництво та придбання житла для військовослужбовців у воюючій країні, якою на сьогодні є Україна, ВИДІЛЯЄТЬСЯ ВКРАЙ МАЛО.

Я вважаю, щоб забезпечити житлом всіх військовослужбовців, в оборонному бюджеті на дані цілі потрібно передбачати не менше 25% від загальної суми.

Громадська Спілка «Асоціація виробників озброєння та військової техніки України» має власну стратегію розвитку будівництва житла для військовослужбовців та головне можливості ­– до складу Асоціації входить ряд будівельних компаній, які мають для цього досвід в даній сфері та належні будівельні потужності.

Ми підготували звернення до Міністерства оборони України з проханням залучити експертів Асоціації до вирішення такої вкрай гострої на сьогодні соціальної теми – будівництва житла для військовослужбовців.

Як відомо, приватні структури більш гнучкі в своїй діяльності, позбавлені бюрократичних перешкод та більш орієнтовані на кінцевий результат. Переконаний, що саме державно-приватне партнерство в даній сфері і збільшення державного фінансування є запорукою досягнення успіху та забезпечення усіх військовослужбовців України, які цього потребують, власним житлом вже в найближчі п’ять років.

Наше гасло:

«ЗАБЕЗПЕЧИТИ ВСІХ ВІЙСЬКОВИХ ЖИТЛОМ ЗА ПЯТЬ РОКІВ!»

Маю честь

Голова Правління

/екс заступник командувача Високомобільних десантних військ Збройних Сил України/

Руслан ДЖАЛІЛОВ