Ми пишаємомось нашою роботою

Ракети ближнього радіуса дії та дрон-камікадзе: президент ДАХК “Артем” розповів про перспективні проєкти компанії


Фото: Тетяна Сенченко

Україна має перспективні розробки та рішення, які є цілком конкурентними на тлі продукції від іноземних компаній, зокрема тих, які були представлені на виставці Aero India 2021 – повідомляє defence-ua.

Нові розробки матимуть свої переваги, які повинні зацікавити як вітчизняного, так і закордонного покупця.

Про це Defense Express розповів Президент компанії – Голова правління ДАХК “Артем” Володимир Зімін, який перебував з робочим візитом на виставці в Індії де, зокрема, демонструвались й українські ракети класу “повітря-повітря”.

Р-27 ДАХК

Так, за словами Зіміна, успішне завершення проєкту імпортозаміщення авіаційної ракети Р-27 та реалізація цього виробу на зовнішніх ринках стане поштовхом до освоєння ремонту та виготовлення ракет ближнього радіуса дії класу “повітря-повітря”.

“У наших планах – освоєння ремонту та виготовлення в майбутньому ракет ближнього радіуса дії класу “повітря-повітря”, таких як Р-73. Наші Збройні сили мають значну кількість цих ракет, їх треба ремонтувати, подовжувати термін служби. Ці ж роботи мають попит і на закордонному ринку озброєння”, – зазначає Зімін.

Ракета Р-27

За його словами, філософія конструкції ракети Р-73 дуже схожа з Р-27, тому ДАХК “Артем” має всі передумови взяти в роботу й ракети ближнього радіуса дії. Серед переваг такого виробу для покупця буде, зокрема, й варіативність у виборі головки самонаведення – стандартна МК-80, модернізована головка МК-2200 від “Арсеналу”, а також ГСН-203Т, яку “Радіонікс” може адаптувати під діаметр ракети Р-73.

Р-73

Крім авіаційних ракет ближнього радіуса дії, ДАХК “Артем” має у своєму бізнес-плані роботи за напрямом баражуючих боєприпасів, розповідає Зімін: “Це дрон-камікадзе, який ми плануємо створювати з різними бойовими частинами: термобаричною, осколково-фугасною і комбінованою. Остання – це суто наше ноу-хау, термобарична бойова частина з ударним ядром для ураження легкоброньованих цілей. Гадаю, що найближчим часом реалізуємо наші плани”.

Як стверджують у ДАХК “Артем”, за цим напрямком компанія вже має низку напрацювань на рівні аванпроєкту. Підприємство також взаємодіє з однією закордонною та однією вітчизняною компанією в питаннях каналу зв’язку, захищеному каналу управління та іншим специфічним складовим.

Як розповідав Defense Express раніше, ДАХК “Артем” має значний експортний контракт на постачання запасних частин для авіаційних ракет класу “повітря-повітря” Р-27. Контракт був підписаний у листопаді 2020 року.

Ракета Р-360

Ці та інші контракти – як експортні, так і в рамках ДОЗ – сприятимуть тому, що у першому кварталі 2021 року дохід ДАХК “Артем” має зрости на 220% у порівнянні з першим кварталом 2020 року, стверджують у компанії.