Ми пишаємомось нашою роботою

Приватні оборонні компанії нарощують свої можливості у розробці систем РЕБ


Приватні оборонні компанії України постійно рухаються у бік нарощування своїх можливостей у розробці систем радіоелектронної боротьби (далі – РЕБ). Досвід ведення бойових дій на Донбасі свідчить про масове застосування з боку агресора систем РЕБ, а саме протидію застосуванню нашими військами БПЛА різних класів.

Виходячи із дійсного стану забезпеченості наших військ новітніми зразками ОВТ, у тому числі системами РЕБ, приватні оборонні компанії розуміючи основні пріоритети на фронті, за власні обігові кошти проводять роботи з розробки новітніх зразків озброєння та військової техніки. Так, фахівцями компанії ТОВ «ІнтерПроІнвест» розроблено переносний комплекс протидії дронам RIFF-P. Він призначений для боротьби з безпілотними літальними апаратами роторного типу (квадрокоптери, гексакоптери тощо).

Комплекс відноситься до класу гвинтівки системи «антидрон». Гвинтівка RIFF-P створена на базі українського автомата «Малюк», що має компонування bullpap (ударно-спусковий механізм і магазин розташовані у прикладі позаду спускового гачка). Вага гвинтівки становить 4,8 кг, що дозволяє одній людині легко з нею вправлятися. Радіус пригнічення сигналів супутникової навігації, управління та відеосигналів – 1500 м. Запас роботи акумуляторів – 60 хвилин безперервної роботи, але є можливість замовити додаткові акумулятори. RIFF-P має направлену антену з кутом розкриття 20 градусів. Вихід радіочастотного живлення – 100 Вт (4 смуги).

Принцип роботи RIFF-P полягає в тому, що комплекс виводить дрон з робочого стану, нейтралізуючи водночас зв’язок з оператором та пригнічуючи сигнали GPS, ГЛОНАСС, Galileo або BeiDou. При цьому система не потребує додаткового часу на підготовку і вмикається натисканням лише однієї кнопки.

Крім того, систему протидії дронам RIFF можливо виготовляти як мобільний комплекс RIFF-M та стаціонарний комплекс RIFF-S.

 Після закінчення випробувань, а ми впевненні у позитивному результаті, будемо очікувати рішення Генерального штабу Збройних Сил України щодо доцільності у постачанні зазначених комплексів до Збройних Сил України, які так очікують наші вояки.

Керівник Асоціації Руслан ДЖАЛІЛОВ