Ми пишаємомось нашою роботою

Попри мрії “експертів” з РФ: БМ “Оплот-М” та БТР-3Е продовжують стояти на захисті інтересів Таїланду


БМ "Оплот-М" та БТР-3Е1 на спільних навчаннях ВМС та СВ Королівської армії Таїланду у квітні 2021 року / Фото: BATTLEFIELD DEFENSE

Нещодавно пройшли чергові навчання Королівської армії Таїланду, до яких була залучена виготовлена в України військова техніка – передає Defense Express.

Підрозділи Королівського корпусу морської піхоти, Сухопутних військ Армії Таїланду та ССО цієї країни, 9 квітня ц.р. провели чергові спільні навчання з бойовими стрільбами з залученням танків БМ “Оплот-М” та бронетранспортерів БТР-3Е1.

Цей захід в чергове “розбив” мрії російських медіа-“експертів” щодо начебто відмови військових цієї азійської країни від української військової техніки.

Нагадаємо, ще з 2007 року Україна постачає в Таїланд бронетранспортери БТР-3 (та численні модифікації на базі цієї платформи). Загалом мова йде про експорт понад 200 бойових машин.

БТР-3Різні варіанти бойових машин на базі БТР-3 які КБТЗ виготовував для військових Таїланду в минулі роки

Ще одним “ляпасом” російському ВПК став тендер Сухопутних військ Таїланду під час якого розглядалася заміна застарілих M41 Walker Bulldog (близько 200 одиниць) на сучасні ОБТ. Тайські військові обирали серед таких машин як: український БМ “Оплот”, російський Т-90 та німецький Leopard 2.

Оплот-М

БМ “Оплот-М” під час навчань у квітні 2021 року / Фото: BATTLEFIELD DEFENSE

Попри суттєво нижчу, демпінгуючу ціну за інших конкурентів, лобізм та політичний тиск, Таїланд майже відразу відкинув в аутсайдери російську техніку. Переможцем став український танк.

БТР-3Е1БТР-3Е1 Королівського корпусу морської піхоти Таїланду під час навчань у квітні 2021 року / Фото: BATTLEFIELD DEFENSE

Однак, через антиукраїнську позицію Уряду Януковича та військову агресію з боку РФ у 2014 році, контракт з Таїландом на постачання 49 танків був виконаний із суттєвим запізненням.

БТР-3Е1БТР-3Е1 Королівського корпусу морської піхоти Таїланду під час навчань на полігоні тренувальної школи ВМС № 16, розташованої в провінції Чантхабурі в околицях гори Као Кітчакут у квітні 2021 року / Фото: BATTLEFIELD DEFENSE

Ці проблеми, своєю чергою, стали приводом для чергової спроби РФ замінити українські танки Wunderwaffe (Т-90) власного виробництва.

VT4Китайський VT4 виробництва корпорації Norinco Королівської армії Таїланду виробництва під час порівняльних випробувань у листопаді 2020 року / Фото: BATTLEFIELD DEFENSE

Однак і тут, замість Т-90, тайські військові вирішили закупити китайські танки VT-4 від Norinco (остання партія з 12 одиниць була поставлена наприкінці 2020 року з початком постачання 62 ОБТ у 2016).

M41M41 Walker Bulldog Королівської армії Таїланду. 2006 рік / Фото: К-nupp

Наразі перед представниками Королівської армії та ВМС Таїланду стоїть питання щодо подальшої модернізації своєї техніки (як то близько 100 одиниць танків та численні БТР).

Оплот-МУкраїнські БМ “Оплот-М” під час нещодавніх тренувань в Таїланді / Фото: BATTLEFIELD DEFENSE

Попри не дуже вдалий, через низку форс-мажорних обставин, досвід з експорту БМ “Оплот” та набагато більш привабливі фінансові умови китайської корпорації, військові Таїланду схоже й досі не можуть визначити найкращу пропозицію. Зокрема, про це свідчать нещодавні вогневі випробування між VT-4 та БМ “Оплот-М”.

Своєю чергою, Україна продовжує співпрацю з постачання техніки на базі БТР-3 (від ДП “Київський бронетанковий завод”) та нових версій БТР-4. При цьому, з огляду на довгі роки партнерства й численні замовлення, українські підприємства локалізували виробництво бронетранспортерів.