Ми пишаємомось нашою роботою

До 2025 року пріоритет для ЗРВ – переоснащення на новий ЗРК середньої дальності – Дроздов


До 2025 року пріоритет для ЗРВ – переоснащення на новий ЗРК середньої дальності – Дроздов

Командувач Повітряних сил Збройних сил України Сергій Дроздов заявив, що до 2025 року пріоритет для ЗРВ (Зенітні ракетні війська) – переоснащення на новий ЗРК (зенітний ракетний комплекс) середньої дальності.

Про це повідомляє Мілітарний.

Таку інформацію генерал-полковник розказав на презентації Візії Повітряних сил-2035 для народних депутатів України.

Основні заходи переоснащення зенітно-ракетних військ на сучасні зенітно-ракетні комплекси середньої дальності мають відбутися протягом першої фази реалізації Візії (2020 – 2025 роки).

Протягом першого етапу до 2025 року головний пріоритет буде наданий переоснащенню зенітних ракетних військ на сучасний зенітний ракетний комплекс середньої дальності, – розказав Сергій Дроздов.

У Візії їх загальна чисельність оцінена в кількості 36 – 40 одиниць, серед потенційних зразків названий ЗРК типу NASAMS, розробки та виробництва норвезької компанії Kongsberg.

Пуск зенітної керованої ракети Raytheon AMRAAM з пускової установки NASAMS. Фото: МО Угорщини
Пуск зенітної керованої ракети Raytheon AMRAAM з пускової установки NASAMS. Фото: МО Угорщини

До 2025 року пріоритет для ЗРВ – переоснащення на новий ЗРК середньої дальності. Потреба у ресурсах становить орієнтовно 50 млрд грн.

Впродовж третьої фази реалізації Візії, яка припадає на 2030 – 2035 роки має бути закуплений в обмеженій кількості зенітний ракетний комплекс великої дальності.

Головні зусилля мають бути зосереджені на постачанні зенітних ракетних комплексів великої дальності з можливістю ведення протиракетної оборони, – додав Сергій Дроздов.

Пускові установки ЗРК Patriot
Пускові установки ЗРК Patriot Фото з відкритих джерел

У Візі називається необхідна кількість таких зенітних ракетних комплексів у 9 – 12 одиниць.

Для створення ЗРК КБ «ЛУЧ» необхідно 2,5 роки

Серед зразків які можуть бути придбані – західні типу SAMP-T та Patriot, серед перспективних вітчизняних аналогів – ЗРК-С(В)Д, але цей варіант можливий в разі успішного реалізації проєкту зі створення вітчизняного зенітного ракетного комплексу.