Ми пишаємомось нашою роботою

10 цікавих фактів про Конституцію України


Рівно 25 років тому Верховна Рада України ухвалила Конституцію України – Основний Закон нашої держави, який і досі вважається одним із найдемократичніших у світі.

Пам’ятаймо, що перша Конституція України була прийнята в 1710-му році – «Пакти й Конституції прав і вольностей Війська Запорізького» Пилипа Орлика.

Тобто українській конституційній думці не чверть століття, а понад 300 років.

Пізніше були ухвалені Конституція УНР (29 квітня 1918 року), Мала конституція ЗУНР (13 листопада 1918 року) та Тимчасова Конституція Карпатської України (15 березня 1939 року).

Ми зібрали для вас 10 цікавих фактів про Конституцію України:

1. Процес підготовки української Конституції тривав цілих 6 років – від 1990 по 1996 рік.

2. Було напрацьовано15 проєктів Конституції України. Вони розроблялися науковцями, політичними партіями та звичайно Конституційною комісією. Представники комуністичної партії хотіли залишити назву “УРСР” та зберегти радянську форму правління, а також увійти до нового Союзу, обмеживши права. Тоді ж Крим міг бути позбавлений статусу автономії.

3. Незважаючи на 6 довгих років підготовки, активний період роботи над Конституцією тривав усього три місяці. У березні 1996 року проєкт документа був винесений на обговорення Конституційної комісії і рекомендований до розгляду ВР. Вже 2 квітня проєкт Конституції України внесли до порядку денного засідань, а після двох місяців доопрацювання його прийняли в першому читанні.

4. Під час підготовки до другого читання до документа внесли близько шести тисяч поправок.

5. Засідання Верховної Ради, на якому розглядали проєкт Конституції України, тривало добу. Голосування проводилося як за кожною статтею окремо, так і цілими розділами. Голосування за Конституцію України вцілому відбулося о 9:20 ранку 28 червня 1996 року.

6. У Конституції 15 розділів та 161 стаття.

7. Єдина державна мова, закріплена Конституцією – українська.

8. Стратегічний курс України, визначений в Конституції – вступ в НАТО та ЄС.

9. 21 червня 1996 року було прийнято доповнення Олександра Мороза про виключне право народу визначати і змінювати конституційний лад і про те, що це право не може бути узурповане державою, її органами або посадовими особами.

10. Міжнародне співтовариство схвалило Конституцію України, назвавши її однією з найдемократичніших у світі.

Зі святом вас!