Ми пишаємомось нашою роботою

Міноборони планує перейти на закупівлю озброєння через систему Prozorro


Міністерство оборони України планує в наближчий час перейти на тендерну процедуру закупівлі озброєння та військової техніки, а також послуг з її ремонту та модернізації, для Державного оборонного замовлення через систему Prozorro.

Відповідне питання було розглянуте на засіданні робочої групи Міністерства оборони України стосовно виконання дорожньої карти оборонної реформи на 2016-2020 роки 13 червня, на якому були присутні представники Міноборони, Генерального штабу, Національної гвардії та Асоціації виробників озброєння та військової техніки України.

 

За результатами засідання було прийнято рішення доручити Центральним службам забезпечення збройних сил підготувати перелік озброєння та військової техніки, комплектів запчастин, інструментів та приладдя (ЗІП), а також послуг з ремонту та модернізації військової техніки, закупку яких можна буде здійснювати на відкритих тендерах.

 

Крім того, було прийнято рішення про підготовку та внесення необхідних змін в ряд законодавчих актів, серед яких закон «Про державне оборонне замовлення», наказ СБУ «Про затвердження Зводу відомостей, що становлять державну таємницю» та постанови Кабінету міністрів України, які регулюють процес виконання Держоборонзамовлення оборонними підприємствами.

 

«Зараз ми не маємо інформації що, де і за якою ціною закуповується для потреб нашої армії. В сфері закупівель діють ще радянські військові стандарти та вимоги прийняті в 70-80х роках. Ми ініціюємо перехід на відкриті тендери в оборонному секторі, тому що це відповідає міжнародній практиці. Також цього вимагають стандарти НАТО», – прокоментував результати засідання виконавчий директор Асоціації Руслан Джалілов.

 

За його словами, проведення відкритих тендерів в секторі оборони залучить до виконання Державного оборонного замовлення нові оборонні підприємства, а також дозволить знизити рівень корупції в цій сфері.

 

Раніше, 7 червня, Кабінет міністрів України схвалив експеримент з купівлі житла військовослужбовцям Збройних сил України через систему електронних закупівель ProZorro.