Ми пишаємомось нашою роботою

Європейський Союз надав Україні рекомендації з впровадження системи публічних закупівель озброєння


Європейський Союз надав Україні рекомендації щодо впровадження системи відкритих тендерних процедур для закупівлі озброєння та військової техніки, а також послуг з її ремонту та модернізації.

Дані рекомендації містяться в Директиві Європейського парламенту та ради ЄС від 13 липня 2009 року Про координування процедур укладення окремих видів контрактів на виконання робіт, закупівлю товарів і надання послуг у сфері оборони та безпеки, яка була представлена на засіданні Міністерства оборони України 30 липня.

Зокрема, в ході обговорення Директиви керівництво Міноборони звернулося до Асоціації виробників озброєння та військової техніки та інших учасників оборонного сектору України з дорученням підготувати перелік законодавчих актів, які необхідно доопрацювати для імплементації Директиви, а також надати свої рекомендації для впровадження прозорих процесів під час закупівлі оборонної продукції та виконання Держоборонзамовлення.

Дані рекомендації будуть надані Міноборони до 19 липня 2017 року, після чого фахівці оборонного відомства продовжать відпрацювання рекомендацій Євросоюзу. В цілому, прийняття адаптованої під українське законодавство Директиви заплановано на 2019 рік.

Директива ЄС була розроблена з метою розвитоку європейського ринку оборонної продукції, зміцнення європейської оборонної технологічно-промислової бази та розвитку військового потенціалу, необхідного для реалізації європейської політики безпеки та оборони.

Директива регулює та координує процедури з укладання та виконання контрактів, зокрема щодо тилового забезпечення, транспортування та складського зберігання оборонної продукції.

Також Директива враховує потреби замовника протягом усього життєвого циклу оборонної продукції – від її розробки, виробництва, ремонту, модернізації, технічного обслуговування до виведення з експлуатації та утилізації.

“Впровадження відкритих процедур закупівлі оборонної продукції – один з головних аспектів в реформуванні українського оборонно-промислового комплексу. Це питання довгий час мало лише декларативний характер, проте зараз маємо активну роботу в цьому напрямку. Ми підтримуємо Міноборони в цьому питанні і сприятимемо впровадженню зрозумілих і ефективних правил роботи українського ОПК для всіх вітчизняних оборонних підприємств”, – прокоментував президент Асоціації виробників озброєння та військової техніки Вадим Кодачигов.

Нагадаємо, 13 червня на засіданні робочої групи Міністерства оборони України стосовно виконання дорожньої карти оборонної реформи на 2016-2020 роки було прийнято рішення в найближчий час перейти на тендерну процедуру закупівлі озброєння та військової техніки, а також послуг з її ремонту та модернізації, для Державного оборонного замовлення через систему Prozorro.

Довідка. Асоціація виробників озброєння і військової техніки України об’єднує провідні приватні підприємства оборонно-промислового комплексу України. Члени Асоціації забезпечують українську армію бронетехнікою, засобами протиповітряної оборони, засобами радіоелектронної боротьби, безпілотними літальними апаратами і іншими зразками сучасного озброєння. Асоціація створена в березні 2017 року для реформування законодавства в сфері регулювання українського ОПК, спрощення механізмів експортного контролю для приватних оборонних підприємств, а також створення конкурентних умов на українському ринку озброєнь.