Ми пишаємомось нашою роботою

Волонтерські ініціативи є рушійною силою змін в українському ОПК – екс-керівник офісу НАТО в Україні


Неформальні інституції та волонтери працюють значно ефективніше за офіційні інститути в оборонному секторі України.

Таку думку висловив колишній голова представництва НАТО в Україні Джеймс Грін (James Greene).

 

 

«На відміну від слабких офіційних установ, неофіційні інституції цієї країни, так само як і особисті зв’язки є міцними. Це ті механізми, на які українці розраховували протягом століть – часто не зважаючи на офіційні установи. Протягом останніх років ці неформальні інституції були рушійною силою змін в суспільстві, зовсім нещодавно – в грандіозних зусиллях волонтерів, які вдало перекрили усі недоліки та нестачі в оборонній системі (логістику, навчання, медичну підтримку, продовольче забезпечення, закупівлі споряджень тощо), щоб мобілізувати і розгорнути війська на Сході Україні в 2014 році», – написав Грін аналізуючи відносини України та НАТО в матеріалі «NATO-Ukraine Distinctive Partnership turns twenty: lessons to take forward», приуроченому 20-річчю співпраці України та Альянсу.

Він також додав, що співпраця між НАТО і Україною може використати енергію та наполегливість цих неформальних інституцій, які стануть потужною силою для тривалих змін.

Нагадаємо, що Асоціація виробників озброєння та військової техніки України була створена спільно з Асоціацією народних волонтерів України та Ради народних волонтерів при Міністерстві оборони України, які з початку війни на Донбасі забезпучували українських військових необхідною амуніцією та зброєю. Також представники Асоціації співпрацюють з Міністерством оборони України та іншими силовими відомствами для реформування оборонно-промислового комплексу та зміцненню української армії.

Довідка. Асоціація виробників озброєння і військової техніки України об’єднує провідні приватні підприємства оборонно-промислового комплексу України. Члени Асоціації забезпечують українську армію бронетехнікою, засобами протиповітряної оборони, засобами радіоелектронної боротьби, безпілотними літальними апаратами і іншими зразками сучасного озброєння. Асоціація створена в березні 2017 року для реформування законодавства в сфері регулювання українського ОПК, спрощення механізмів експортного контролю для приватних оборонних підприємств, а також створення конкурентних умов на українському ринку озброєнь.