Ми пишаємомось нашою роботою

Урсула Мюллер: Східна Україна швидко стає однією з найбільш замінованих територій у Світі


«Ця криза розгорілася на подвір’ї Європи, але вона здебільшого забута світом», – заявила заступник генерального секретаря ООН з гуманітарних питань Урсула Мюллер на європейській конференції, присвяченій гуманітарній кризі на сході України та шляху вперед, яка проходила в Брюсселі.

Про виступ пані Мюллер повідомляє Голос Америки з посиланням на інформацію ООН.

Вона зазначила, що кількість людських жертв збройного конфлікту на сході україни – приголомшливі. За даними, понад 2 530 цивільних осіб загинуло та 9 000 отримали поранення. Внаслідок військових дій були пошкоджені тисячі будинків, сотні лікарень, шкіл та об’єктів водопостачання та електропостачання.

«Незліченні угоди про припинення вогню не спрацювали, і саме ця політична неспроможність покласти край конфлікту, продовжує змушувати 4,4 мільйона українців, що постраждали від конфлікту, переносити щоденні страждання та зробити неможливі вибори», – попереджала вона.

Попри бойові дії, міни та вибухонебезпечні залишки вже забрали сотень життів. Східна Україна швидко стає «однією з найбільш замінованих територій у світі». Якщо ми не візьмемося за подолання цієї проблеми, вона впливатиме на темпи прогресу у відбудові та розвитку на десятиліття», – зазначила пані Мюллер. В усіх уражених конфліктом районах терміново потрібні засоби для розмінування та навчальні програми про ризик і небезпеку, яку становилять міни, особливо вздовж «контактної лінії», включаючи пропускні пункти.

У грудні минулого року гуманітарні організації в Україні консолідували комплексний та пріоритетний план з гуманітарної допомоги у розмірі 187 мільйонів доларів, який передбачає забезпечення нагальною допомогою та захистом вразливих українців протягом 2018 року.