Ми пишаємомось нашою роботою

У Києві відбувся міжнародний круглий стіл з проблемних питань щодо заходів протимінної діяльності на території України. ВІДЕО


У Центральному будинку офіцерів Збройних Сил України відбувся круглий стіл з проблемних питань щодо заходів протимінної діяльності на території України.

Участь у заході взяли представники Міністерства оборони та Генерального штабу ЗС України, народні депутати, представники посольств іноземних держав в Україні, МЗС, МВС, СБУ, Національної поліції, ДСНС, Держспецтрансслужби, Національної гвардії та інших зацікавлених центральних органів виконавчої влади. Міжнародні організації були представлені організаціями ОБСЄ, ООН, НАТО та іншими. У заході також взяли участь представники Асоціації виробників озброєння та військової техніки України.

— Я вдячний усім хто сьогодні залучений до виконання реальних робіт по розмінуванню, особливо в районі проведення АТО. Адже нині виклик по мінній безпеці у нас надзвичайно великий. І для того щоб ефективно у подальшому вирішувати в інтересах держави це складне завдання нам потрібно впорядкувати і запустити управлінську функцію по протимінній діяльності, — повідомив заступник Міністра оборони України з питань європейської інтеграції генерал-лейтенант Анатолій Петренко.

Жваве обговорення серед учасників круглого столу викликала нормативно-правова база, адже триває робота з прийняття Закону України «Про протимінну діяльність в Україні».

— Міністерством оборони спільно з нашими партнерами, зокрема міжнародними, проведена робота щодо створення системи протимінної діяльності у нашій державі. Це зроблено із урахуванням іноземного досвіду, — підкреслив начальник Управління екологічної безпеки та протимінної діяльності Міністерства оборони України полковник Максим Комісаров. — Зокрема, міжнародні стандарти пропонують нам створити Національний орган протимінної діяльності, до якого входитимуть представники всіх зацікавлених структур, які задіяні в Україні для подолання мінної небезпеки.

«На Донбасі, де з 2014 року триває антитерористична операція, потребує розчищення від мін територія у майже сім тисяч квадратних кілометрів.» – про це написала народний депутат Ірина Фріз на своїй сторінці у Фейсбук.

«Станом на сьогодні ми говоримо про необхідність здійснення заходів протимінної діяльності на території біля 7000 км кв., з яких можна вважати очищеними лише 260 км», – зазначила вона

За словам Фріз, питання законодавчого врегулювання заходів протимінної діяльності потребує негайного вирішення, адже його блокування призводить до втрат як серед військових, так і серед цивільного населення. Зокрема, понад 300 дітей вже дістали ушкодження.

Депутат також висловила переконання, що потерпілі внаслідок підриву на міні мають отримувати статус інвалідів війни.

Під час свого виступу Володимир Петраченков голова експертної ради кластера з ПМД Асоціації виробників озброєння та військової техніки України закцентував увагу присутніх на кількох головних особливостях майбутнього масштабного розмінування та очищення земель Донбассу.

 Головна особливість, на думку експерта, полягає в тому, що під час ведення активних бойових дій мали місце  хаотичні закладки мін і боєприпасів, а також наявна велика кількість боєприпасів, що не розірвалися на різній глибині і так далі. У тому числі заміновані об’єкти інфраструктури.
«Це найсерйозніша проблема, я вважаю, у всьому Світі. У чому вона полягає? – Заміновані території характеризуються тим, що застосовуються боєприпаси, які не повинні застосовуватися, у них термін служби вийшов і так далі. Приклад – це 122-міліметровий реактивний снаряд, якщо він пішов в землю, реактивна частина спрацювала, а бойова ні – от він і стирчить із землі. Його дуже важко вилучити, тому що завжди можливий вибух.
Також проблеми виникають зі 120-міліметровими мінами, які часто стирчать з землі лише хвостовиками, а це значить, що бойова частина всередині зі зведеним детонатором. З такими складнощами в світі, напевно, мало хто стикався.

Додає також складнощів той факт, що Росія не є підписантом Оттавської конвенції про заборону протипіхотних мін.

Тому ми там зустрінемо весь спектр протипіхотних мін, в тому числі і новітніх» – зазначив В.Петраченков.
Обговорюючи перспективи подальшого процесу розмінування українських територій, Петраченков повідомив, що за ці роки Міністерство оборони і Державна служба з надзвичайних ситуацій 64 групами розмінували всього 260 квадратних кілометрів – тобто 3,5% замінованої території. А це у свою чергу значно уповільнює процес відновлення господарської діяльності навіть на землях, які знаходяться під контролем українського уряду.
«Логічно, що ніхто не полізе на мінне поле будувати будинок. Тому спочатку потрібно розмінувати, а потім займатися відновленням.
Це не діє паралельно. І ще один момент, на якому варто акцентувати увагу. Фінансові кошти, які ми повинні залучати, прийдуть тільки тоді, коли донори побачать, що сюди можна давати гроші. Тому все залежить від того, як швидко у нас буде побудована система управління цим процесом, як наскільки швидко у нас буде прийнятий закон з протимінної діяльності та коли він почне працювати» – підсумував голова експертної ради кластера з ПМД АВОВТУ.

За матеріалами ЗМІ