Ми пишаємомось нашою роботою

Пропозиції щодо отримання приватними підприємствами повноважень на здійснення експорту товарів


Пріоритетним завданням Асоціації є задоволення нагальних потреб з матеріально-технічного забезпечення силових структур і відомств України.

В діяльності членів Асоціації значною проблемою залишається проблема отримання підприємств-членів права на здійснення міжнародних передач товарів військового призначення,насамперед щодо експорту товарів військового призначення власного виробництва,як це зазначено в постанові КМУ 838 від 08.06,1998р.

До відому,деякі компанії протягом півтора року після відповідного звернення до уповноважених державних структур не отримали вищезазначених повноважень.

За наявною інформацією,оновлений проект постанови КМУ, вже за підписом нового Прем’єр-міністра України Д.Шмигаля надійшов до Мінекономіки лише у березні цього року.

За оцінками фахівців, однією з причин затягування процесу є систематична зміна складу Кабінету Міністрів України , які є підписантами документів щодо повноважень на етапі їх міжвідомчого узгодження та на етапі підготовки відповідних проектів Постанов КМУ.

Відповідно до чинного законодавства України процедура є наступною:

1. Держекспортконтроль на підставі поданої заяви про одержання суб’єктом господарювання повноважень з урахуванням інформації Мінекономіки, Міністерства оборони,МЗС, інших центральних органів виконавчої влади,залучених до її розгляду, а також СБУ і розвідувальних органів України готує проект відповідної постанови Кабінету Міністрів України щодо надання/скасування такому суб’єкту повноважень або висновок про недоцільність надання йому повноважень.

2. Проект відповідної постанови узгоджується в установленому порядку Держекспортконтролем з Мінекономіки, Мінфіном,Міноборони,МЗС,СБУ,Службою зовнішньої розвідки,іншими центральними органами виконавчої влади в межах їх компетенції та надсилається на розгляд Міжвідомчої комісії з політики військово-технічного співробітництва та експортного контролю.

3. Узгоджений проект Постанови надсилається в установленому порядку Держекспортконтролем Кабінетові Міністрів України.

З огляду на такі процеси, Асоціація пропонує розглянути внесення змін до нормативно-правових документів,що регламентують порядок розгляду та підписання відповідної Постанови КМУ щодо надання суб’єктам повноважень або ж скасування необхідності повернення постанови для внесення змін та нового погодження відповідних суб’єктів у разі зміни відповідальних посад.

В свою чергу, керівництво та експертний склад Асоціації продовжує працювати у напрямку вдосконалення нормативно-правових документів та підтримки плідної діяльності своїх підприємств. Сподіваємось на розуміння та підтримку у наших ініціативах.