Ми пишаємомось нашою роботою

Науково-технічна конференція “Створення та модернізація озброєння і військової техніки в сучасних умовах”


 

06-07 вересня 2018 року у Державному науково-дослідному інституті випробувань і сертифікації озброєння та військової техніки пройшла  перша науково-технічна конференція “Створення та модернізація озброєння і військової техніки в сучасних умовах” у складі новоутвореного інституту. Участь у заході брали понад 100 державних та приватних оборонних підприємств України. Конференція мала на меті оцінку сучасного стану робіт зі створення та модернізації озброєння і військової техніки, відпрацювання пропозицій щодо подальших напрямів модернізації та шляхів вирішення проблемних питань.

У відкритті заходу взяли участь перший заступник голови обласної ради Валентин Мельничук та заступник голови обласної державної адміністрації Наталія Романова, начальник Воєнно-наукового управління Генерального штабу Збройних Сил України, полковник Юрій Гусак, керівника Державного науково-дослідного інституту випробувань і сертифікації озброєння та військової техніки Збройних Сил України Володимир Башинський, а також представники Міністерства оборони України, Генерального штабу Збройних Сил України, Повітряних та Сухопутних військ, Міністерства внутрішніх справ, Національної гвардії, Академії Міністерства внутрішніх справ, Державної служби з надзвичайних ситуацій України, Державної авіаційної служби України, Громадської спілки «Асоціація виробників озброєння та військової техніки України», Державного концерну «Укроборонпром», а також інших науково-дослідних інститутів та центрів, провідних підприємств оборонно-промислового комплексу України, інших установ.

Наука наближає перемогу та зберігає життя – такою була основна теза виступів і доповідей промовців. Відмічалося, що нинішні реалії висувають вимоги до якості озброєння, тому зараз як ніколи є актуальним питання створення сучасних зразків високоточної військової техніки. «Асоціацію виробників озброєння та військової техніки України» (далі – Асоціація) представляли Голова Наглядової Ради – Уманець Дмитро Іларіонович та Виконавчий директор – Джалілов Руслан Володимирович. Доповідаючи про участь приватних підприємств України у створенні та модернізації озброєння та військової техніки Голова Наглядової Ради представив річні досягнення  Асоціації та її членів (75 приватних оборонних підприємств України).

Серед іншого під час заходу розглядалися питання організації і проведення випробувань, науково-технічного супроводження розробок нових та модернізованих зразків озброєння і військової техніки в умовах особливого періоду. Виступи та доповіді учасників заходу стосувалися створення, розвитку та застосування бронетехніки, стрілецької, парашутно-десантної техніки та спеціального спорядження, безпілотних авіаційних комплексів, а також надлегких літальних апаратів, водолазної техніки, надводної та підводної робототехніки військового призначення, інших важливих тем створення та модернізації військової техніки. Обговорено низку організаційних, правових питань та шляхи розвитку експериментально-випробувальної бази ЗСУ.

За підсумками роботи науково-технічної конференції планується підготувати пропозиції стосовно удосконалення нормативно-правового регулювання, прискорення робіт із розробки експериментально-випробувальної бази, розвитку техніки та засобів забезпечення пошуково-рятувальних, десантних і спеціальних операцій та здійснення підводної діяльності, метрологічного забезпечення та стандартизації. Разом з тим, начальник Державного науково-дослідного інституту випробувань і сертифікації озброєння та військової техніки Володимир Георгійович Башинський підкреслив, що потрібно проводити конференцію у форматі підведення підсумків діяльності чотирьох структур Державного концерну «УкрОборонПром», Громадської спілки «Асоціація виробників озброєння та військової техніки України», Громадської спілки «Ліга оборонних підприємств» та Державного науково-дослідного інституту випробувань і сертифікації озброєння та військової техніки, що дасть змогу визначити ефективність роботи та шляхів вирішення проблемних питань.

В цілому завдання, які були поставлені перед початком конференції були досягнуті. Всі учасники конференції зорієнтовані у критично необхідних напрямках подальшого розвитку озброєння та військової техніки. На думку фахівців Асоціації потрібно готувати звернення до КМУ щодо розробки державної програми з матеріально-технічного удосконалення новоутвореного інституту. Завдяки цільовому призначенню коштів ми будемо спроможні створити потужний відповідний світовим стандартам (вимогам) Інститут сертифікації та випробувань озброєння та військової техніки.

Виконавчий  директор Руслан ДЖАЛІЛОВ