Ми пишаємомось нашою роботою

Міноборони залучає приватні оборонні підприємства для імпортозаміщення російських деталей


Асоціація виробників озброєння та військової техніки України спільно з Міністерством оборони України оптимізують вимоги, які висуваються перед вітчизняними оборонними підприємствами для їх допуску до проведення робіт з ремонту та модернізації військової техніки, а також виробництва комплектуючих, які раніше поставлялися з Російської Федерації.
 
 
 
 
Відповідне рішення було прийняте на зустрічі керівництва Управління військового представництва Міністерства оборони України та Асоціації виробників озброєння та військової техніки України 4 липня.

З огляду на те, що в українській оборонній промисловості до цього часу значний  рівень залежності від деталей та комплектуючих російського виробництва, керівництво оборонного відомства з розумінням поставилося до зазначеної проблеми та розглянуло ініціативи Асоціації.

В ході зустрічі виконавчий директор Асоціації Руслан Джалілов зазначив, що існуюча система вимог для оборонних підприємств з боку замовника має значний рівень бюрократизації. Зокрема, підприємства за власною ініціативою готові освоювати виробництво та ремонт необхідної продукції, в тому числі, за власні кошти, проте ряд вимог з боку Міноборони не стосуються оцінки можливостей підприємств виробляти відповідну продукцію. Це призводить до припинення діяльності підприємств оборонної промисловості в інтересах Міноборони та унеможливлює освоєння ремонту та виготовлення вкрай необхідної продукції для забезпечення потреб української армії.

Сторони дійшли згоди що вимоги до підприємств, які виконують роботи за бюджетні кошти, не можуть пред’являтися до підприємств, які здійснюють виробничу діяльність за власні кошти, при цьому жодним чином не зменшуючи якість виконання робіт.

«Це рішення дасть змогу залучити значну кількість виконавців та вирішити ряд проблем з відновлення військової техніки та підняття рівня боєздатності української армії. Найбільша залежність від російських комплектуючих у секторі радіоелектроніки, зокрема, засобів радіоелектронної боротьби та зв’язку. Також є гостра необхідність в заміні комплектуючих до зенітних комплексів. При цьому в Україні існують всі умови для створення ефективної кооперації вітчизняних підприємств промисловості для освоєння власного виробництва комплектуючих», – заявив в ході зустрічі Руслан Джалілов.

Він також додав, що загальна кількість деталей та комплектуючих з основної номенклатури, які потребують імпортозаміщення, становить близько 20 тис.

Крім того, з метою продовження роботи в цьому напрямі, Управлінням військового представництва Міноборони надано для підприємств Асоціації Методичні рекомендації з питань формування ціни на продукцію та роботи оборонного призначення, та зазначено про готовність провести з фахівцями підприємств Асоціації методичні заняття стосовно послідовності та порядку формування розрахунково-калькуляційних матеріалів з визначенням договірних цін на продукцію оборонного призначення у відповідності до вимог Міноборони.

Довідка. Асоціація виробників озброєння і військової техніки України об’єднує провідні приватні підприємства оборонно-промислового комплексу України. Члени Асоціації забезпечують українську армію бронетехнікою, засобами протиповітряної оборони, засобами радіоелектронної боротьби, безпілотними літальними апаратами і іншими зразками сучасного озброєння. Асоціація створена в березні 2017 року для реформування законодавства в сфері регулювання українського ОПК, спрощення механізмів експортного контролю для приватних оборонних підприємств, а також створення конкурентних умов на українському ринку озброєнь.