Ми пишаємомось нашою роботою

Міноборони відмовилося від львівських “Дозорів”, купують їх польську копію “Oncilla” через Кіпр


 

Міноборони України відмовилося від закупівлі броньовиків “Дозор-Б” виробництва Львівського бронетанкового заводу. Українське оборонне відомство віддало перевагу польської “Oncilla”, яку просуває компанія зареєстрована на Кіпрі. Про це йдеться в сюжеті “Донбас Реалії”.

У 2017 році Петро Порошенко особисто обіцяв закуповувати “Дозори” для української армії.

“Мені дуже приємно чути позитивні відгуки від військових про якість вашої роботи”, – говорив на заводі Порошенко.

Український броньовик вперше показали в 2004 році, в 2014 році Олександр Турчинов, на той момент секретар РНБО, заявив – для українських силовиків закуплять дві сотні таких автомобілів.

Але майже за 15 років існування “Дозору” у війська поставили тільки десяток броньовиків. Першу і поки що останню партію відправили до ЗСУ в 2016 році. Та й то зі значним затримками з-за недоробок. За словами Порошенка недоліки повинні були усунути.

“Після 2016 року замовлень на “Дозор-Б” не було. Ми більше “Дозори” не випускаємо. Я задавав питання міністру оборони в очі, так як вам, пане Міністр, “Дозори” чому не замовляєте? Все! Він нічого не відповів”, – каже директор Львівського бронетанкового заводу Віктор Андрощук.

У Міноборони підтвердили, що за три роки, дійсно, не купили жодного українського “Дозору”.

Про недоліки машини розповів військовий експерт Сергій Згурець.

“Таких недоліків було близько семи. Вони стосувалися температури у відділенні десанту, яка була вище, ніж необхідно. Вони стосувалися шумів, які перевищували допустимий рівень, вони стосувалися в першу чергу маси, яка була визначена технічним завданням”, – розповідає він.

У той же час у Міноборони повідомили, що цікавились іншою машиною.

“Міністерством оборони України відповідно до державного оборонного замовлення на 2018 та 2019 роки здійснюється закупівля Польських бронетранспортерів 4Х4 “Oncilla” (аналог ТБКМ “Дозор-Б”)”, – йдеться у відповіді відомства на запит журналістів.

У відповіді також повідомляється, що зйомка броньовиків недоцільна (При цьому оборонне відомство раніше не повідомляло, що дані бронемашини вже поставлені на озброєння української армії).

Зовнішня схожість польської “Oncilla” з “Дозором” – не випадкова. Справа в тому, що “Oncilla” створювали на основі вітчизняної розробки. Для цього Польща купила в України ліцензію на виробництво.

Першу “Oncilla” представили у 2013-му, майже на 10 років пізніше українського близнюка. Але за словами експертів, це не завадило полякам перевершити вітчизняний аналог.

“За оцінкою військових, які експлуатували “Oncilla”, машина зібрана більш якісно всередині, більш простора всередині, компонування зроблено більш цікаво. Машина не галаслива всередині, гальмівна система задовільна. Зарядження йде зсередини”, – розповідає військовий експерт Руслан Джалілов.

В асоціації виробників озброєння вважають – потрібно було доопрацювати український броньовик, а не віддавати перевагу закордонним зразкам.

“Ми показуємо свою слабкість. Це наш програш. Давайте тоді, я пропоную наступним етапом відмовитися від танка Т-64БВ, або “Булатів” і переходимо на “Леклерки” (французький танк, -ред.). Давайте потихеньку від усього відмовлятися, ми будемо повністю залежати від всього імпортного. Ми максимум себе забезпечимо на п’ять відсотків, тому, що у нас фінансові ресурси. Економіка стоїть, розвитку немає, потім будемо переходити на саперні лопатки”, – зазначає Джалілов.

Тим часом експорт “Oncilla” тільки Україною не обмежується. У 2019 році польські бронеавтомобілі з’явилися на параді до Дня незалежності Сенегалу.

Броньовик “Oncilla” виготовляється на польському заводі Mista, який випускає грейдери для будівництва доріг.

http://bbc-ccnn.com/minoboroni-vidmovilosya-vid-lvivskih-dozoriv-kupuyut-yih-polsku-kopiyu-oncilla-cherez-kipr/