Ми пишаємомось нашою роботою

Чесна конкуренція при здійсненні зовнішньоекономічної діяльності


Міністерством розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України оприлюднено Проект постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 8 червня 1998 р. № 838 та від 12 липня 1999 р. № 1228». Проект документу опубліковано для ознайомлення й обговорення на веб-сайті Мінекономрозвитку.

«Асоціація виробників озброєння та військової техніки України» продовжує роботу щодо вирішення усіх проблемних питань, у тому числі пов’язаних із змінами у законодавчих та нормативно-правових актах і підтримує ініціативи та заходи Уряду, спрямовані на лібералізацію зовнішньоекономічної діяльності українських оборонних підприємств, адже вважаємо, що такі дії відкриють нові перспективи для підприємств та дадуть можливість підвищити конкурентоздатність продукції вітчизняного ОПК на міжнародних ринках.Зі свого боку, члени-компанії Асоціації також висловлюють свою підтримку оприлюдненому Проекту постанови і сподіваються на її якнайшвидше схвалення Урядом.

Зазначимо, що упродовж останнього часу державою здійснюються заходи, спрямовані на розвиток військово-технічного співробітництва оборонних підприємств України (в тому числі й приватних) з іноземними партнерами. Свідченням цього є надання Урядом повноважень на право здійснення експорту товарів військового призначення власного виробництва ряду приватних оборонних компаній, серед яких є і члени нашої спілки. На думку Асоціації, тенденція демонополізації та лібералізації діяльності у сфері оборонно-промислового комплексу України дасть змогу швидко покращити економічне становище та обороноздатність держави.

Разом з тим, окремі положення законів України та деяких нормативно-правових актів Уряду України на сьогодні є застарілими, не відповідають вимогам часу та ускладнюють діяльність оборонних підприємств. Саме тому в тісній співпраці з Мінекономрозвитку в рамках Міжвідомчої робочої групи з питань напрацювання змін до законодавства стосовно оптимізації взаємодії державних органів та підприємств оборонно-промислового комплексу, а також спрощення процедур отримання дозвільних документів у сфері державного експортного контролю представники “Асоціації виробників озброєння та військової техніки України” та “Ліги оборонних підприємств України” беруть активну участь в роботі щодо удосконалення діючої законодавчої бази, з питань, що зокрема, стосуються експортного контролю.

Громадська спілка «Асоціація виробників озброєння та військової техніки України» неодноразово підіймала питання та приймала участь у заходах щодо внесення змін у нормативно-правові акти, які врегульовують і визначають порядок здійснення експортно-імпортних операцій і потребують якнайшвидшого коригування. Адже на сьогоднішній день, згідно з пунктом 2 постанови КМУ від 12.07.1999р. № 1228 приватні підприємства, які мають повноваження на право здійснення експорту товарів військового призначення власного виробництва зобов’язані здійснювати маркетинг ринку збуту і встановлювати зовнішні ціни за погодженням з ДК «Укроборонпром», що призводить не тільки до втрати часу на отримання такого погодження від Концерну, а й загалом порушує їхнє право на здійснення зовнішньоекономічної діяльності.
Таким чином, якнайшвидше затвердження Урядом проекту постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 8 червня 1998 р. № 838 та від 12 липня 1999 р. № 1228», позбавить приватні підприємства, які мають повноваження на право здійснення експорту товарів військового призначення власного виробництва зобов’язання здійснювати маркетинг ринку збуту і встановлювати зовнішні ціни за погодженням з ДК «Укроборонпром», що не тільки зекономить їх час для отримання такого погодження від Концерну, а й в цілому сприятиме демонополізації діяльності Концерну у сфері державного експортного контролю, розвитку конкуренції та можливості для вітчизняних виробників товарів військового призначення самостійного виходу на зовнішні ринки.
Громадська спілка «Асоціація виробників озброєння та військової техніки України» закликає усіх представників вітчизняного оборонного бізнесу підтримати прогресивні кроки Уряду України.

Підтримати проект постанови можна за посиланням