Ми пишаємомось нашою роботою

Бойовий наземний дрон “Скорпіон” від “Інфоком LTD”


Українська приватна компанія ” ІНФОКОМ ltd” розробила бойовий наземний безпілотник “Скорпіон”, який увібрав у себе передові досягнення у IT- сфері: блокчейн протоколи та нейронні мережі.

Андрій Поворознюк – інженер-програміст компанії-розробника розповів на що здатний “Скорпіон”.

“Скорпіон” це мобільний багатофункціональний наземний дрон вогневої підтримки та розвідки, який може якісно посилити бойову ефективність українських військових. На відміну від багатьох інших аналогічних розробок, у “Скорпіоні” головний акцент зроблено на самостійну роботу, він може самостійно виконувати певні задачі, не відволікаючи бійців.

Дрону можна задати маршрут за яким він повинен пересуватися у автономному режимі. За допомогою ультразвукових сенсорів та радару він може самостійно оминати перешкоди. Ця система побудована на двох бортових комп’ютерах, які відповідають за обробку об’єктів і перешкод нейронною мережею. Враховуючи високу прохідність “Скорпіону”, завдяки використанню гусеничного ходу, це дозволяє оператору не відволікатися від основних бойових завдань.

Озброєння дрону складається з 7,62-мм кулемету та легкого протитанкового ракетного комплексу з двома ракетами. Але може бути замінене у відповідності від бажання замовника. За наведення зброї та спостереження за полем бою відповідає оптична камера з 30-кратним збільшенням, тепловізор та лазерний далекомір. А система управління вогнем дозволяє супроводжувати виявлені цілі в автономному режимі, коли за оператором залишається лише прийняття рішення щодо її знищення.

Дальність управління дроном за радіоканалом складає до 5 км, а для її збільшення “Інфоком ltd” розробляє спеціальну систему мобільних ретрансляторів, які будуть скидатись повітряним дроном. Під часу руху, через певну відстань 300-1000 метрів, автоматично встановлюється спеціальний репітер сигналу, який може здійснювати захищений обмін даними між операторами та безпілотниками. Таким чином створюється мережа типу блокчейн-базового протоколу SmartMesh.

Запас ходу від одного повного заряду акумулятора у “Скорпіону” складає від 25 до 30 км, в залежності від місцевості. А в режимі очікування, коли бойовий модуль працює тільки в режимі спостереження, дрон може працювати до 20 годин.