Ми пишаємомось нашою роботою

Атака російської пропаганди проти Everest


Активний учасник Асоціації виробників озброєння та військової техніки України група компаній Everest є провідним інтегратором інновацій у комерційному секторі та сфері національної безпеки й оборони. З 1992 року ця компанія успішно реалізувала понад 500 проектів із розробки й впровадження передових інформаційних технологій, продуктів і сервісів. Технічні рішення, програмне забезпечення та обладнання Everest використовують підприємства різних галузей промисловості, фінансові, медичні установи, комунікаційні структури, Збройні сили України, Національна гвардія, Міністерство внутрішніх справ.

Зараз група компаній Everest співпрацює з компанією ASELSAN Elektronik Sanayi ve Ticaret A.Ş. (Туреччина) і з компанією Harris Corporation (США) з  питань інтеграції радіостанцій і телекомунікаційного обладнання в телекомунікаційну систему Збройних Сил України в рамках постачання обладнання зазначених виробників за державними контрактами.

Проте останній час позначений появою на українських і російських ресурсах великої кількості публікацій без авторства, метою яких є перешкоджання реалізації в Україні контракту на комплексне постачання для ЗСУ засобів зв’язку іноземного виробництва. Інакше, як спробою перешкодити швидкому посиленню Збройних сил України, це назвати не можна. Про це – в сьогоднішньому матеріалі, заснованому на результатах дослідження причин інформаційної атаки і розмові з директором компанії «Еверест Лімітед» Юрієм Пастуховим.
«Ми добре розуміємо, що це вигідно тим, хто хоче, аби Україна та її армія були слабкими. Але ми так не вважаємо і буде діяти». Так директор компанії «Еверест Лімітед» Юрій Пастухов прокоментував цілий вал негативних публікацій, що прокотився цього тижня в українських та, природно, російським мас-медіа.

Переоснащення Збройних сил України новими системами зв’язку – одне з важливих і актуальних завдань, пов’язаних з реальним підвищенням боєздатності української Армії. Придбання сучасних цифрових станцій для Збройних сил України та інших збройних формувань нашої держави – це перший крок до створення армії нового типу, відхід від системної уразливості і, врешті-решт, шлях до збереження життів наших солдатів. Ось чому зволікати з вирішенням цього завдання категорично не можна.


Відповідний договір на поставку турецького зв’язкового обладнання під держгарантії уряду України був підписаний між держпідприємством «Спецтехноекспорт» і Aselsan в Києві 9 жовтня в рамках візиту в Україну президента Туреччини Реджепа Ердогана. Після чого компанія Aselsan в біржовому повідомленні поінформувала своїх акціонерів про підписання угоди з українським клієнтом на купівлю систем зв’язку на суму $ 43,635 млн, що незабаром спричинило збільшення вартості акцій компанії. Згідно з інформацією, поставки будуть здійснені у 2018 році. Завершення документальної частини очікується до кінця 2017 року – після підписання кредитної угоди між Міністерством фінансів України і «Турексімбанком», з яким досягнуто домовленостей про роботу під державні гарантії України під мінімальний відсоток.


Але протягом цього тижня з’явилося безліч однотипних публікацій, в яких реальність набула зовсім іншого трактування. Стартова точка – публікації на ресурсі «comments.ua» під яскравими заголовками «Засоби зв’язку для армії і Нацполіціі поставляє фірма, яку підозрюють у відмиванні грошей»; «Турки «злили» Авакова: стало відомо як в МВС вкрали 100 мільйонів доларів». Ці матеріали – без авторства, але вони вірусно розбіглися по всьому українському і російському інтернет-простору. У них вкотре береться під сумнів доцільність закупівлі турецьких радіостанцій і робиться відвертий натяк на «непрозорість процедури вибору постачальника» і на «корупційні схеми».

Тож, як виявилося, атака на наше переозброєння триває. Тепер зоною особливої ​​уваги або конкурентів, або зарубіжних (читай – російських) противників стала компанія «Еверест Лімітед».
Ми поцікавилися у керівника компанії «Еверест Лімітед» Юрія Пастухова, як на самому підприємстві сприйняли несподівану масовану інфо-атаку і що в публікаціях правда, а що ні?

– Правди немає, скільки як все, що написано, до нас відношення не має. Включаючи безпідставну згадку назви компанії «Еверест Лімітед» в прив’язці до підписання контрактів з військовими або поліцією. За нашим законодавством, МО України та МВС закуповувати закордонне обладнання та техніку не можуть – так визначено нормативно. Всі контракти підписані МО України та МВС через спецекспортерів. При цьому «Еверест Лімітед» до підписання цих контрактів відношення не має. І, природно, на ситуацію не впливав. Цей вибір робило Міністерство оборони і Міністерство Внутрішніх Справ. І процедура вибору, для забезпечення об’єктивності і правильності вибору, вже не раз детально розписувалася в пресі.

По завершенню випробувань був підписаний акт, в якому відображені отримані результати і де зазначена технічна перевага турецьких радіостанцій за низкою ключових параметрів. Методики випробувань і результати випробувань добре відомі і турецькій, і ізраїльській стороні, які брали участь у випробуваннях.

Тому не бачу сенсу ще раз про це говорити.

При цьому зазначу інше, що для нас важливо. З огляду на актуальність питання, пов’язаного з оснащенням української армії новими системами зв’язку і прийняттям своєчасного рішення про закупівлю військових систем зв’язку турецького виробництва, розгортанням взаємодії між турецькими і українськими компаніями, початку етапу навчання українських військових щодо використання нових систем зв’язку в бойових умовах, всі розмови, дискусії і публікації про нібито необґрунтованість таких рішень повинні розцінюватися як підрив боєздатності української Армії.

 – Чи є «Еверест Лімітед» офіційним представником компанії Aselsan в Україні?
– Коли мова йде про постачання продукції військового призначення та інші аспекти цієї діяльності, то договірні зобов’язання існують лише між компанією Aselsan і зовнішньоторговельною фірмою «Спецтехноекспорт» і, відповідно, між «Спецтехноекспортом» і Міноборони. Ми в цьому участі не беремо. У свою чергу, компанія «Еверест Лімітед» – за домовленістю з Aselsan – забезпечує умови, аби турецька продукція використовувалася максимально ефективно. Так, у Києві, на потужностях нашого підприємства створено Навчальний центр Aselsan-Everest. Завдання його – дати майбутнім користувачам базові знання операторів всіх типів обладнання Aselsan, яке постачається і планується до постачання у Збройні Сили України. У тому числі нами здійснюється сервісний і гарантійний супровід продукції Aselsan, що постачається в Україну.
– Чи буде «Еверест Лімітед» реагувати на публікації, які спрямовані на розмивання довіри до вашої компанії з боку зарубіжних партнерів?
– Такі публікації спекулюють на стереотипі, що в нашій країні все корумповане і з нею краще справи не мати. Але роздмухування такого «жупела» прикриває виконання цілком практичних завдань. А саме – зірвати або сповільнити реалізацію тих проектів, які безпосередньо пов’язані з підвищенням боєздатності нашої Армії. У цьому може бути зацікавлений лише ворог. Тому чи варто дивуватися, що весь негативний вал публікацій з переозброєння української армії на нові системи зв’язку спочатку провокується і «розганяється» інтернет-ресурсами, що були свого часу викуплені олігархами, які осіли сьогодні в Росії?

Так, всі ці публікації не мають ні авторства, ні імені. Але вони намагаються завдати шкоди нашій діловій репутації. Це спроба підірвати довіру і до України, і до нас з боку зарубіжних партнерів. І не реагувати на це ми не можемо. Нашим юристам вже поставлено завдання забезпечити дії, спрямовані на те, щоб притягти до відповідальності тих, хто поширює брехливі твердження. Ми прекрасно розуміємо, що це вигідно тим, хто хоче, щоб Україна і її Армія були слабкими. Але ми так не вважаємо і будемо діяти.

Володимир ТКАЧ, Defense Express