Ми пишаємомось нашою роботою

Армія США розробляє нові артсистеми з альтернативою GPS-керуванню


Артилерія армії США започаткувала низку модернізацій, що дозволять артилеристам проводити точні вогневі місії без використання Глобальної системи позиціонування GPS. Армія хоче усунути з порядку денного ситуацію, коли вороги можуть завалити всесвітню супутникову навігаційну мережу, що ймовірно може призвести  до зниження здатності артпідрозділів  працювати на сучасному театрі бойових дій.

Ще в 80-х роках мало хто розумів вплив майбутньої системи глобального позиціонування на процеси у ЗС США. Спочатку розроблена для того, щоб допомогти американським військовим зорієнтуватись на місцевості і просуватися по незнайомому рельєфові, GPS та мініатюрація електроніки швидко призвели до появи керованої за допомогою  GPS зброї. Від бомб до артилерійських снарядів – GPS дозволяє виконувати місію як одному боєприпасові, так і цілою групою з декількох боєприпасів.

Армія США наразі має на озброєнні три основні артилерійські боєприпаси з системою керування на базі GPS: 155-міліметровий снаряд M982 Excalibur, XM1156 Precision Guided Kit 155-міліметрові артилерійські снаряди, а також 227- міліметровий ракетний комплекс, керований GMLR.

Вплив американських військових на мережу GPS робить цю систему найпривабливішою ціллю для ворога. Супутники GPS можуть бути знищені на орбіті або вимкнені потенційними ворогами, які мають доступ до космічного простору. На шляху до Землі сигнал GPS може бути заблокований або підроблений, примушуючи показувати неправильне розташування на GPS-пристроях. У разі реалізації таких дій, це дозволить позбавити американські сили однієї з їхніх найбільших переваг. Як приклад такої протидії можна навести випадки, коли Північна Корея час від часу «забиває» ефір GPS у Південній Кореї, а також нещодавній інцидент у Чорному морі, коли було виявлено російські підробки для пристроїв GPS.

Тепер американська армія планує відмовитися від GPS-середовища з новим комплексом Precision Guidance Kit- Modernization. Покращення оригінального комплекту PGK до рівня PGK-M дасть США можливість продовжувати завдавати точні удари, навіть якщо GPS відмовляє через дії ворожих засобів РЕБ.

Не зовсім зрозуміло, що ж саме обрали виробники за альтернативу GPS. Warrior Maven повідомляє, що це набір “спеціальних програмних програмованих радіо мереж, різних видів технології зв’язку хвильового реле та навігаційних технологій”. На жаль, на відміну від супутників, які дивляться вниз з орбіти Землі, земні передавачі мають порівняно короткі діапазони і можуть також бути «затиснуті» діями ворога.

Все це ще раз доводить той факт, що у сучасному Світі немає єдиного вірного і «магічного» рішення для навігації та орієнтації. У той час як американські військові будуть користуватися перевагами GPS у найближчому майбутньому, вони також мають бути готовими до моменту, коли їм може знадобитися «план B» з використанням компасу та паперової карти, аби виконати свою місію.

За матеріалами «Popular Mechanics»