Ми пишаємомось нашою роботою

Затвердження Тимчасової інструкції з організації та проведення визначальних відомчих випробувань озброєння та військової техніки


Громадська спілка «Асоціація виробників озброєння та військової техніки України» (далі – Асоціація) продовжує свою діяльність у вирішенні проблемних питань з матеріально-технічного забезпечення Збройних Сил України.

За ініціативою Асоціації Міністерство оборони України нарешті розробило тимчасову інструкцію з організації та проведення визначальних відомчих випробувань озброєння та військової техніки. До відому, ще  у  2017 році фахівцями спілки був опрацьований та наданий Міноборони проект Наказу про «Порядок організації розроблення (модернізації) та прийняття на озброєння (постачання) Збройних Сил України озброєння, військової і спеціальної техніки» (на заміну Наказу № 416) (Додаток 1), в якому було зазначено хто, що, в якій послідовності та в які терміни повинен виконувати. Тобто Асоціацією були чітко сформовані правила організації проведення дослідно-конструкторських робіт з розроблення (модернізації) ОВТ та її подальше прийняття на озброєння.

За результатами вивчення затвердженої Тимчасової інструкції з організації та проведення визначальних відомчих випробувань озброєння та військової техніки стає зрозумілим, що при її формуванні пропозиції Асоціації враховані частково та саме головне – вона не відображає питання послідовності реалізації вимог ПКМУ №345 від 25.02.2015 року, які так важливі для виробників озброєння та військової техніки України. Відчувається, що фахівці Міністерства оборони України, внаслідок прискореної підготовки Інструкції, зробили її для звіту, а не для створення чітких і зрозумілих для всіх послідовності дій, як для Замовника так для Виконавця.

З огляду на вищезазначене, а також враховуючи те, що Асоціація представляє інтереси 85 приватних оборонних підприємств України, пропонуємо Міністерству оборони України звернути увагу на попередньо надані пропозиції та вжити заходи з переопрацювання вищезгаданої Інструкції та бажано узгодити її зміст з Громадськими установами. Узгоджені дії створять атмосферу довіри та об’єднають погляди обох сторін у питаннях створення новітніх зразків озброєння.