Ми пишаємомось нашою роботою

Війна на сході України примусила США терміново створити ЗРК малої дальності на базі Stryker: оголошено про перші поставки


Компанія Leonardo DRS заявила про поставку перших комплектів до IM-SHORAD – про це повідомив портал defence-ua.com. Головна вимога американської армії була така – нова бойова машина на базі Stryker має бути спроможною самостійно виявляти і знищувати повітряні цілі, особливо БПЛА, а також вертольоти, літаки і крилаті ракети. Промисловість вже почала задовольняти термінову потребу армії.

Компанія Leonardo DRS, Inc. 21 січня оголосила, що поставить для армії США перші комплекти свого обладнання MEP (Mission Equipment Packages) для 28 самохідних ЗРК малої дальності IM-SHORAD (Initial Maneuver Short-Range Air Defense) виробництва General Dynamics Land Systems для їхньої остаточної інтеграції в бойові машини Stryker нової конструкції.

Це будуть перші поставки в рамках п’ятирічного контракту вартістю понад 600 мільйонів доларів, яке було підписано з армією США 2 грудня 2020 року і про яке Defense Express детально розповідав. Загальна сума контракту за цим проєктом становить 1,2 мільярда доларів, його виконавці – компанія General Dynamics Land Systems (GDLS) в партнерстві з Leonardo DRS і Raytheon.

Центральним елементом MEP є унікальна башта інтегрованої збройової платформи RIwP (Reconfigurable Integrated-weapons Platform). Її унікальність, серед іншого, полягає у “нафаршированості ” засобами враження для знищення як повітряних, так і наземних цілей. Це 7,62-мм кулемет M240, 30-мм гармата XM914, ракети Longbow HELLFIRE для ураження наземних і повітряних цілей, а також зенітні ракети Stinger.


У арсеналі Stryker A1 IM-SHORAD: 4 ракети Stinger та 2 ракети Hellfire

MEP також включає в себе бортовий багатофункціональний півсферичний радар MHR (Multi-Mission Hemispheric Radar) для забезпечення постійного 360-градусного повітряного спостереження, розпізнавання цілей і інших важливих завдань, а також електронно-оптичні сенсори.

Появі цієї розробки і укладанню контракту передував інтенсивний конструкторський та виробничий період для вибору кращого рішення. Всього за два роки було виготовлено 9 прототипів для проведення державних випробувань.

У 2015 році Дослідницька служба Конгресу зробила висновки з російсько-українського збройового протистояння

Така активність щодо розробки нового зразка зброї була наслідком висновку, що армія США має критичний пробіл у своїх можливостях ППО ближньої дії, оскільки виникла загроза безпілотників.

Так, у 2015 році Дослідницька служба Конгресу зробила доповідь, у якій стверджувалося, що “З 2005 року … експлуатація дронів стрімко збільшилася, і вони також успішно використовувалися обома сторонами в російсько-українському конфлікті”.

Загроза була повторно підкреслена у 2018 році, коли іракські сили намагалися повернути Мосул, але зазнали тривалої атаки невеликих дронів, що скидають гранати. У небі панували реактивні літаки ПС США, але вони були марними проти квадрокоптерів, що літали на висоті 60-100 метрів.

Відтоді ситуація для американців лише погіршилась.


Stryker A1 IM-SHORAD озброїли “до зубів”

“Ми вже спостерігаємо ситуацію, коли малі держави та повстанці щедро оснащені дронами. IM-SHORAD повинен бути високоефективним проти невеликої кількості дронів, але він може зіткнутися з такою кількістю цілей, з якою не зможе впоратися”, кажуть критики цієї системи. Адже різні країни вже працюють над створенням роїв з сотень або навіть тисяч дронів, які можуть координувати свої атаки без прямого людського контролю.

IM-SHORAD коштує близько 8 мільйонів доларів, і США планує закупити 144 одиниці, що навряд чи достатньо для захисту кожного бронетанкового підрозділу, бази і конвою.