Ми пишаємомось нашою роботою

«Варта» – новий український MRAP


Бронеавтомобіль «Варта» — потужний, з відмінними ходовими характеристиками,  надійним рівнем протимінної стійкості та балістичним захистом — торік був допущений  до експлуатації у ЗС України, а незабаром його протестують на державних випробуваннях.

В умовах гібридної війни, коли бойові дії зведені до позиційного протистояння, надзвичайну небезпеку для особового складу становлять ворожі диверсійно-розвідувальні групи. Тому при виконанні завдань у районі АТО особливо зростає потреба в колісних бронемашинах з посиленим протимінним захистом та балістичною стійкістю, відомих у світі як бойові машини класу MRAP (Mine Resistant Ambush Protected, що в перекладі — захищений від підривів та атак із засідок). Саме таким є вітчизняний спеціалізований бронеавтомобіль «Варта» виробництва конструкторсько-виробничого підприємства ТОВ “Українська бронетехніка”, яке входить до Асоціації виробників озброєння та військової техніки України.

Він призначений для перевезення особового складу, доставки боєприпасів, військових вантажів і майна. Ефективний при використанні як автомобіль управління, для забезпечення завдань розвідки, патрулювання, як супровід інших транспортних засобів. Залежно від призначення може виконуватися в кількох варіантах: автомобіль для перевезення особового складу, командно-штабна машина, санітарний автомобіль для евакуації поранених, мобільний мінометний комплекс.

Приналежність машини до класу MRAP передбачає наявність певних характеристик щодо захисту особового складу при підриві на мінно-вибухових пристроях та від вогню стрілецької зброї.

— Наші конструктори, серед яких є й учасники АТО, добре знають, яка машина потрібна військовим у районі бойових дій, — говорить керівник підприємства-виробника Олександр Кузьма. — Вони уважно вивчали сучасні тенденції та світовий досвід у виробництві захищених машин класу MRAP та найкраще з усього цього втілили в конструкцію бронеавтомобіля «Варта».

Підвищення ефективності системи комплексного пасивного протимінного захисту бронеавтомобіля досягається реалізацією певних технічних рішень, зокрема збільшенням дорожнього просвіту, від чого профіль автомобіля виглядає дещо високим. Це деякі фахівці вважають не кращою характеристикою цієї бронемашини. Проте керівник підприємства пояснив, що така конструктивна особливість притаманна всім автомобілям класу MRAP, які на війні, попри їхню важливу роль, є все ж таки допоміжними машинами. Форма корпусу «Варти» в районі ходової частини має особливу V-подібну геометрію та спроможна змінювати напрям ударної хвилі в разі підриву на мінно-вибуховому пристрої. Зберегти життя екіпажу й десанту має й V-подібна бронекапсула. Вона надійно захистить особовий склад навіть у випадку, коли інша частина машини зазнає руйнування. Також бронеавтомобіль «Варта» комплектується протимінними сидіннями з енергопоглинальними демпферними механізмами. Їхнє призначення — мінімізувати максимальне прискорення, яке виникає внаслідок впливу енергії вибуху та запобігти травмуванню особового складу. Такі сидіння оснащені п’ятиточковими ременями безпеки, складними підголівниками та мають настінне кріплення.

За словами начальника лабораторії Центрального науково-дослідного інституту озброєння та військової техніки ЗС України майора Сергія Бісика, розрахунок рівня протимінної стійкості бронеавтомобіля шляхом математичного моделювання підтвердив, що він є достатнім, щоб уберегти життя особового складу при підриві мінно-вибухових пристроїв потужністю до 6 кг у тротиловому еквіваленті під днищем або під колесом машини.

Для бронювання автомобіля «Варта» використана високоякісна бронесталь марки 560 від шведської компанії ARMOX. Вона відповідає класу захисту ПЗСА-5 за ДСТУ 3975–2000 (забезпечує захист від кулі 7,62 мм автоматного патрона 57-БЗ-231с із кулею БЗ (автомат АКМ) з відстані 10 м). Також додатковими бронелистами захищений двигун. Броньоване скло автомобіля має зовнішній метод монтажу, що дозволяє провести швидку заміну при його пошкодженні.

Заслуговує на увагу й внутрішнє оснащення бронеавтомобіля. Так, всередині бронекапсули встановлено надсучасну систему пожежогасіння, вироблену за стандартами НАТО. Вона підвищує шанси екіпажу на виживання навіть при влучанні в неї гранати ручного протитанкового гранатомета. Адже система за допомогою ультрафіолетових та інфрачервоних детекторів виявляє пожежу за 3 мілісекунди (1 с=1000 мс) та ліквідує її за 250 мілісекунд. Газ, який використовується для гасіння, є нешкідливим для людини. Не виділяє отруйних речовин при загорянні й матеріал внутрішнього оздоблення десантного відсіку.

Бронеавтомобіль також має спеціально розроблену автономну систему кондиціонування та обігріву. Вона забезпечує комфортний мікроклімат всередині машини за температури повітря за бортом від –40 до +50С. Фільтровентиляційна установка забезпечує очищення і подачу повітря в десантне відділення.

Є на борту автомобіля й супутникова навігація та тепловізійний пристрій.

Бронеавтомобіль побудований на спеціалізованому двовісному шасі високої прохідності МАЗ-5434 з колісною формулою 4х4. Оснащений дизельним двигуном потужністю 270 або 330 к. с. та 9-ступінчастою механічною коробкою передач, автомобіль розвиває максимальну швидкість по шосе 100 км/год. При витраті палива 29 л на 100 км запас ходу становить близько 1100 км. Також слід відзначити спеціально розроблену для експлуатації у складних дорожніх умовах підвіску на кшталт тієї, що використовують вантажівки, які беруть участь у перегонах по бездоріжжю серії «Дакар».

На бронеавтомобіль «Варта» встановлено шини підвищеної прохідності зі спеціальними броньованими захисними ковпаками та централізованою системою підкачування. Система працює автоматично та залежно від дорожнього покриття забезпечує необхідний тиск повітря в шинах (для цього водієві необхідно просто увімкнути відповідний тумблер на панелі управління). У разі ушкодження шини система продовжуватиме підтримувати в ній необхідний тиск. Проте, якщо це пошкодження виявиться значним і втрати повітря перевищать номінальну продуктивність компресора, «розумна» система просто заблокує підкачування цього колеса. Якщо ж колесо (або навіть усі) буде сильно пошкоджено, бронеавтомобіль все одно зможе рухатися завдяки гумовим ранфлетам, які дозволяють проїхати по цілковитому бездоріжжю на зруйнованих шинах до 50 кілометрів.

На спеціалізований бронеавтомобіль «Варта» може бути встановлена поворотна турель із кулеметом КТ-7,62 мм або НСВ-12,7 мм. Також можливе встановлення дистанційно-керованого бойового модуля 7,62 мм/12,7 мм.

Наостанок про вартість такого бронеавтомобіля. Зрозуміло, що з такими тактико-технічними характеристиками він не може бути дешевим. Проте виробник стверджує, що завдяки шасі, двигуну та іншим агрегатам мазівської специфікації «Варта» буде значно дешевшою за інші вітчизняні бронеавтомобілі такого класу, побудовані на базі автомобілів далекого зарубіжжя.

Андрій ЛИСЕНКО “Народна Армія”