Ми пишаємомось нашою роботою

Українські оборонні підприємства можуть забезпечити щорічний експорт зброї більш ніж на 2 млрд долл.


Про це в ефірі телеканалу «Київ» заявив президент Асоціації виробників озброєння та військової техніки України Вадим Кодачигов.

За словами президента Асоціації, промисловий потенціал оборонного сектора України з виробництва зброї складає 2,5 млрд долл. на рік, проте внутрішній ринок, який формується Державним оборонним замовленням, складає близько 300 млн долл.

 

«Промисловий потенціал оборонного сектора України з виробництва зброї складає 2,5 млрд долл. на рік. Це те, що ми вже зараз можемо виробляти. Купівельна спроможність нашого внутрішнього замовника в особі держави складає близько 300 млн долл. Це ті кошти, які виділяються на модернізацію та виробництво зброї та військової техніки. Залишається нереалізований потенціал оборонних підприємств ще більш ніж на 2 млрд долл.», – повідомив Кодачигов.

За словами Кодачигова, Україна може експортувати протитанкові ракети, безпілотники та засоби їх глушіння, броньовану техніку та бронеавтомобілі, а також надавати послуги з модернізації радянської військової техніки, яка стоїть на озброєнні членів НАТО та країн-партнерів альянсу.

«Зброя, яка виробляється воюючою країною відразу має свій особливий знак якості. Ця зброя була на фронті, ця зброя пройшла випробування в бою, а не в лабараторії. Наші військові зможуть представляти цю зброю на міжнародних виставках, якою вони три роки воювали проти Російської Федерації», – додав він.

Проте, за його словами, для приватних оборонних підприємств зовнішній ринок зараз фактично закритий через монополію державних спецекспортерів на експорт продукції військового призначення.

«У нас є спецекспортери, через які підприємства зобов’язані здійснювати продаж оборонної продукції за кордон. Держава повинна зняти цю монополію і виконувати лише контролюючу функцію, а не бути посередником. Є Служба експортного контролю, яка має контролювати що і куди буде продаватися, наприклад, щоб ніяка зброя не потрапила до країн на які накладено ембарго. При цьому, спецекспортери залишаються обслуговуючим сервісним центром, але підприємства отримають право самостійно реалізовувати свою продукцію на експорт», – повідомив Кодачигов.

Він також додав, що Асоціація вже підготувала пакет законодавчих ініціатив для лібералізації експорту та імпорту озброєння, а також підвищення ефективності експортного контролю, і найближчим часом передасть свої напрацювання відповідним відмоствам.