Ми пишаємомось нашою роботою

Україна укладе угоди з США щодо постачання американського озброєння та розширення співпраці у сфері оборони


Про це повідомив президент України Петро Порошенко, підбиваючи підсумки робочого візиту до Сполучених Штатів.

Керівництво Асоціації виробників озброєння та військової техніки України ще на початку року в складі парламентської делегації провело переговори з керівництвом оборонного сектору США про можливості співпраці країн в питаннях військового співробітництва.

Зокрема, Асоціація успішно презентувала два інвестиційних проекти зі створення спільного виробництва продукції військового призначення на території України та отримала пропозиції щодо співпраці та залученні інвестицій з боку представників американського бізнесу.

Також за результатами зустрічі з нашими американськими партнерами було погоджено пріоритети співпраці й план дій щодо необхідних змін законодавства обох країн, що в найближчий час полегшать умови ведення бізнесу й призведуть до відчутного поглиблення військово-технічної співпраці між нашими країнами.

“Питання зміни українського законодавства залишається пріоритетним як для реформування українського оборонно-промислового комплексу так і для налагодження співпраці з нашими західними партнерами. На даний момент така співпраця значно обмежена, особливо для наших приватних оборонних підприємств”, – зауважив президент Асоціації Вадим Кодачигов.

“У нас є спецекспортери, через які навіть приватні підприємства зобов’язані здійснювати експорт та імпорт оборонної продукції. Держава повинна зняти цю монополію і виконувати лише контролюючу функцію, а не бути посередником”, – додав він.

Асоціація вже підготувала пакет законодавчих ініціатив для лібералізації експорту та імпорту озброєння, а також підвищення ефективності експортного контролю, і найближчим часом передасть свої напрацювання відповідним відомствам та представить їх громадського обговорення.