Ми пишаємомось нашою роботою

Турецький зв’язок для армії України


На сьогоднішній день, членом «Асоціації виробників зброї і військової техніки України» є українська компанія «Еверест Лімітед». Варто відзначити, що завдяки тісній співпраці компанії «Еверест Лімітед» з одним з найбільших турецьких виробників оборонної продукції і за сумісництвом партнером Асоціації Aselsan розширюється можливість переозброєння підрозділів ЗСУ сучасними тактичними цифровими SDR-радіостанціями стандартів NATO. Так, сьогодні компанія “Еверест” готова запропонувати ВСУ ряд засобів РЕБ виробництва компанії “Aselsan”, зокрема пристрої сімейств KANGAL і KiRPi, які в разі зацікавленості можуть бути закуплені в установленому порядку.

29 травня 2017 року почалися випробування УКХ-радіостанцій турецьких та ізраїльських виробників, які проводять українські військові. Парадоксальність ситуації полягає в тому, що в кінці минулого року такі випробування вже проводилися. Тоді на запрошення Міноборони представити свою продукцію на тендер відгукнулася американська компанія Harris і турецька Аselsan.

При цьому критеріїв для вибору переможців було кілька: співвідношення «ефективність-вартість», технічні можливості радіостанцій; відповідність стандартам НАТО; можливість інтеграції в існуючу систему зв’язку ЗСУ; здатність закуповуваних систем зв’язку відповідати вимогам, як сухопутних військ, так і авіації і морських сил; можливість і глибина передачі технологій, економічні аспекти – можливість реалізації офсетного програми – і кредитні умови.

За підсумками тих випробувань Міноборони і Генштаб ВС України, а також представники інших силових структур України були цілком солідарні і одностайні. Що в черговий раз на слуханнях в парламентському комітеті з оборони і безпеки підтвердив і начальник військ зв’язку ЗСУ генерал-майор Володимир Рапко: «На думку фахівців Головного управління зв’язку Національної гвардії, Служби безпеки України, Державної служби спецзв’язку та захисту інформації, найбільш підходящими на сьогодні є засоби спеціального зв’язку турецької фірми Aselsan », – заявив В. Рапко.

Ці рішення з української сторони раніше були документально зафіксовані у відповідних актах і рішеннях на різних рівнях відповідальності – від військ зв’язку до міністра оборони, НГШ і до керівництва РНБОУ. У бюджеті на 2017 року вже виділено кошти на закупівлю систем УКХ-зв’язку. Міністерство оборони України може закупити близько 600 радіостанцій УКХ діапазону на суму 0,5 млрд грн. вже до кінця року.

Проте, в Україні почалися повторні випробування. На полігоні конкурентами системних рішень від Aselsan виступають УКХ-радіостанції від ізраїльської компанії Elbit Systems.

Компанія Aselsan орієнтована на клієнта. Якщо Україні для прийняття рішення потрібен другий раунд випробувань, вони готові в ньому брати участь. При цьому компанія впевнена в своїй продукції, своїх силах і можливостях. »- директор з питань військового зв’язку турецької компанії Aselsan Толга Гол. Так само він запевнив, що компанія Aselsan пропонує Україні найсучасніші розробки, які використовуються також і турецькою армією. Технології, які ми пропонуємо Україні – найновіші.

На сьогодні радіостанції турецької компанії Aselsan пройшли випробування в бойових умовах багатьох гарячих точок світу. Зазначені радіостанції пройшли перевірку в умовах РЕБ противника. В умовах військових конфліктів зв’язок завжди пригнічується противником, і наші радіостанції здатні протистояти системам глушіння. Формули, що застосовуються в радіостанціях, розраховані так, щоб не діяти на певній частоті, використовуються технології, які дозволяють ухилятися від радиоподавления противника. За час експорту радіостанцій Aselsan в ряд держав, які використовували їх в зонах військових конфліктів нарікань на їх роботу не надходило.

Зараз починається черговий етап випробувань обладнання компанії Aselsan, в яких будуть використані системи РЕБ французького виробництва. Компанія впевнена, що їх радіостанції протистоять дії більш складних систем РЕБ. Адже радіостанції вже проходили випробування в Україні в грудні минулого року, і вони були успішними.

Радіостанції побудовані на гнучких технологічних рішеннях, їх архітектуру можна змінювати в залежності від побажань замовника. Пропонуються режими роботи, які дозволяють інтегрувати існуючі радіостанції з нашими радіостанціями.

На виставці IDEF-2017 Стамбулі Aselsan показала свою найсучаснішу радіостанцію «ЦУКРУ». Це остання і найкраща розробка, топовий рівень технологій. Вона обладнана системою тачскрін, програми можуть заливатися в неї за тим же принципом, що і на смартфон, в ній використані новітні Діджитал-розробки. Що стосується її продажу Україні, то все можливо. Звичайно, доведеться отримати на неї експортну ліцензію, але це робоче питання.

Турецька сторона готова передати Україні не тільки готові зразки, а й технології для самостійного виготовлення таких зразків Передача технологій – головна відмітна риса компанії Aselsan в порівнянні з конкурентами. Наприклад, забезпечення повної технологічної підтримки таких партнерів, як Пакистан, Саудівська Аравія, Індонезія. Йдеться про програмне забезпечення, шифрування, алгоритми і формі хвилі. Все це може стати серйозною основою для України реалізувати власні рішення по створенню та вдосконаленню тих чи інших зразків або систем. Але така підтримка буде забезпечена після отримання відповідних дозволів з боку уряду Туреччини.

Хотілося б відзначити, що політика турецької компанії – прямі контракти на державному рівні. Компанія не працює через посередників. У Туреччині всі ці питання контролюються державою. При цьому з боку Aselsan, за підтримки уряду країни, Україні запропоновано форми взаємодії, які забезпечать реальне просування і забезпечення української армії сучасними системами зв’язку.

(За інформацією Defense Express, в максимальному варіанті мова йде про кредитні ресурси до 300 мільйонів євро терміном на 12 років під 4,5% річних. Вартість комплекту турецької УКХ-зв’язку для механізованої бригади ЗСУ – 346 мільйонів гривень. Як заявлялося на слуханнях в парламентському комітеті з нацбезпеки і оборони, це приблизно на чверть менше, ніж ізраїльські пропозиції.)

 

Довідка Defense Express:

 

ASELSAN – найбільша оборонна компанія Туреччини, на якій трудиться 5,200 співробітників. Займає 58 місце в ТОП-100 оборонних компаній світу і до 2023 р планує піднятися на 50 позицію. Витрати на перспективні дослідження і розробки складають близько $ 300 млн щорічно, при цьому в секторі R & D працює 2600 співробітників в шести науково-дослідних центрах, сертифікованих міністерством науки, промисловості і технологій Туреччини. Продукція ASELSAN експортується в 60 країн світу.

Військовий зв’язок є одним з основних напрямків діяльності ASELSAN. Стартувавши з цієї теми в 80-х роках, за допомогою власних досліджень і розробок до сьогоднішнього дня ASELSAN створив системи, які є стандартним обладнанням для тактичних комунікацій турецьких збройних сил і експортуються в більш ніж 10 країн. Продукція виконана з урахуванням вимог НАТО зі значною опорою на власну програмну і елементну базу.

Сьогодні ASELSAN є однією з небагатьох компаній в світі, яка реалізує проектування, виробництво і поставку на озброєння наступного покоління програмних мережевих радіостанцій (SDNR), розроблених для задоволення тактичних і стратегічних вимог до радіозв’язку в наземних, повітряних і морські платформах. Програмне забезпечення та архітектура радіостанцій забезпечують їх високий захист від застосування противником систем РЕБ.Крім автономних систем, компанія розробила і забезпечує роботу і розвиток в турецькій армії систем управління бойовими діями TASMUS. Це ключова для армії система, яка об’єднує датчики, засоби ураження і центри командного управління. TASMUS в режимі реального часу забезпечує отримання даних від різних джерел, їх обробку, видачу інформації для прийняття рішень на командних пунктах як на поразку цілей, так і на ведення самих бойових операцій. TASMUS також дозволяє відстежувати і контролювати всі армійські підрозділи з центру управління. Ця розробка також пропонується Україні в рамках взаємодії зі створення сучасної системи зв’язку.