Ми пишаємомось нашою роботою

Розмінування території Донбасу – 20 років і 500 млн доларів


За даними ООН, загальна площа замінованих районів Донецької та Луганської областей, забруднених мінами, вибухонебезпечними предметами (ВНП), що не вибухнули боєприпасами (НВБ) становить не менше 7000 кв. км.
Виходячи зі світової практики, відповідно до якої, рік війни – це десять років розмінування, можна припустити, що час робіт з гуманітарного розмінування території Донбасу, де проходили бойові дії, може скласти понад 20 років.
З огляду на відповідний аналог витрачених на розмінування фінансових коштів в країнах з мінної проблемою, Україні необхідно буде витратити на розмінування до 500млн. $.

Замінована територія Донбасу характеризується:
– великою кількістю не спрацювавших 122мм. РС, ймовірно з простроченим терміном зберігання, що підлягають утилізації, що знаходяться в товщі грунту і на поверхні;
– наявністю не спрацювавших 85; 100; 122; 125; 152мм. снарядів і 82; 120-мм мін в грунті і на поверхні грунту з можливо зведеними детонаторами і замкнутим вогневим ланцюгом;
– різними гранатометними пострілами, 23, 30мм снарядами що не вибухнули;
– встановленими протитанковими мінами серії ТМ-62; ТМ-57; ТМК-2;
– суббоєприпасами касетних боєприпасів, що не вибухнули;
– встановленими протипіхотними мінами: ПМН всіх типів; ОЗМ-72; МОН-50; 90; 100;
-інші боєприпасами ствольної і реактивної артилерії, імовірно з простроченими термінами зберігання, які підлягали утилізації, але були використані.

Такий висновок можна зробити виходячи з великої кількості що не вибухнули боєприпасів в грунті і на поверхні грунту та проблем зі зберіганням та утилізацією боєприпасів.
Варто зазначити, що:
– мінування проводилося хаотично, особливо в районах різних блокпостів, опорних пунктів, тому повністю полягатися на формуляри і картки фіксації не варто;
– встановлено велику кількість саморобних вибухових пристроїв (СВУ), в тому числі встановлених на невилучення і на незнешкодження, з різними датчиками цілі;
– заміновані об’єкти інфраструктури (дороги, мости, шляхопроводи, будівлі і т. д.);
– присутні грунти різної категорії складності, місцевість в основному рівнинна, характеризується щільною житловою забудовою і невеликими відстанями між населеними пунктами, що ускладнює утилізацію боєприпасів методом підриву.
Вважаємо, що при розмінуванні доцільно зробити наступний розподіл сил:
– МО і ДСНС виконує роботи з оперативного розмінування, виконуючи заявки місцевого населення, за рахунок коштів державного бюджету;
– профільні компанії виконують роботи з гуманітарного розмінування за рахунок залучених коштів міжнародних донорів та інвесторів, створюючи робочі місця для представників місцевих громад, проводячи їх підготовку, знімаючи соціальну напруженість.
Впевнені, що такий розподіл сил дозволить залучити донорської допомоги та здійснити ефективне розмінування території Донбасу, де проходили бойові дії.

Володимир Петраченков

Керівник експертної ради кластера з протимінної діяльності АВОВТУ

директор  ПрАТ  «Трансимпекс»