Ми пишаємомось нашою роботою

Асоціація виробників озброєння закликала уряд спростити імпорт продукції військового призначення в інтересах української армії


Асоціація виробників озброєння та військової техніки України звернулася до Першого віце-прем’єр-міністра – Міністра економічного розвитку і торгівлі Степана Кубіва та Міністра оборони України Степана Полторака з ініціативою спростити процедуру імпорту продукції військового та подвійного призначення, який здійснюється в інтересах української армії.

Відповідні звернення були направлені Асоціацією 8 серпня 2017 року.

«З огляду на тривале збройне протистояння на сході України існує критична необхідність у здійсненні закупівель виробів військового та подвійного призначення за імпортом для забезпечення потре безпеки держави», – зазначається в зверненні.

Зокрема керівництво Асоціації відмітило, що на сьогодні закупівля виробів військового та подвійного призначення здійснюється через уповноважених спецекспортерів, робота з якими, у більшості випадків, є неефективною та приводить до затягування і зриву термінів постачання продукції, а також додаткових витрат коштів з обмеженого військового бюджету.

Крім того, Асоціація повідомила профільні відомствам про плани створити робочу групу для відпрацювання та вдосконалення процедури прямих закупівель. Асоціація запропонувала включити до робочої групи від Міністерства економічного розвитку представників профільного Департаменту стратегічного розвитку сектору оборони та безпеки, від Міністерства оборони України – керівництво Юридичного департаменту , а також представників оборонно-промислового сектору країни.

«За умови зміни процедури імпорту військової продукції начальники служб нестимуть пряму відповідальність за те що і як закуповується і будуть мати можливість вести прямі переговори безпосередньо з виробниками», – прокоментував ініціативу президент Асоціації виробників озброєння та військової техніки Вадим Кодачигов.

За його словами, на даний момент основною проблемою під час закупівлі оборонної продукції є процедура формування розрахунково калькуляційних матеріалів.

«Ця радянська методика формування РКМ заганяє підприємства в збиток, що не дозволяє їм здійснювати розробку нової техніки. Єдиний варіант вирішення цієї проблема – здійснювати закупівлі на тендерній основі. Таким чином Міноборони отримає прямий доступ до іноземних виробників», – додав Кодачигов.

Крім того він додав, що за таких умов Міністерство оборони України повинно в першу чергу розглядати пропозиції українських підприємств.

«Асоціація готує пропозиції, щоб при рівних тактико-технічних характеристиках продукції, навіть якщо ціна українського виробника не більше ніж на 10% перевищує ціну закордонного конкурента, силовики будуть закуповувати вітчизняну техніку, що в свою чергу матиме позитивний вплив вплив на економіку», – додав президент Асоціації.