Ми пишаємомось нашою роботою

Американський безпілотник MQ-9 Reaper знищив російський танк T-72 в Сирії


Минулого тижня американський безпілотник MQ-9 знищив радянський танк Т-72 в східній Сирії, в результаті удару під час оборонного бою після того, як проурядові сили стріляли по радникам з США і союзним сирійським повстанцям.
Генерал-лейтенант Джеффрі Харрігян, глава Центрального командування ВПС, визнав, що бойовий простір в Сирії стає все більш оспорюваним в міру того, як все більше операторів переїжджають в цей район, роблячи відповідні рішення більш складними.
«… Ми покладаємося на наших людей, які перебувають на місці, щоб прийняти таке рішення, це перш за все командувач сухопутними військами», – сказав Харрігян журналістам з Центру комбінованих повітряних операцій на авіабазі Аль-Удейд в Катарі під час брифінгу.
«Що сталося в цьому конкретному випадку – танк, який вів обстріл, перебував в ефективному діапазоні, щоб націлитися на Сирійські оборонні сили і радників на землі, що явно дає [командиру підрозділу СВ] можливість самозахисту. І він прийняв це рішення, відповідно, такий був і результат », – сказав він.
Харрігян не став би спекулювати про те, хто керував танком – російські сили або ті, належать президенту Сирії Башару аль-Асаду. Він сказав, що в той день він не знав про інші провокації проти коаліції.
Місія MQ-9 сталася в той же день, коли іранський безпілотник був збитий над Ізраїлем. Ізраїль зробив контратаку «по іранських цілях» в Сирії у відповідь на вторгнення безпілотника, в ході якого ізраїльський F-16 був пошкоджений і здійснив вимушену посадку на ізраїльській території.
«Ми повністю підтримуємо право Ізраїлю на самооборону, особливо що стосується загрози для його території і для людей», – сказав Харрігян.
Атаки відбуваються через кілька днів після того, як проасадовскіе сили атакували Сирійські оборонні сили в провінції ЦурДейр-ель-Зор. 7 лютого США запустили значну повітряну і вогневу атаку у відповідь на захист членів коаліційних служб, що працюють з сирійськими повстанськими оборонними силами, в наданні консультацій, допомоги та супроводу.
США відправили сучасні винищувачі-невидимки F-22A Raptor разом з безпілотними літаками MQ-9, щоб спостерігати за тригодинний битвою, яка почалася 7 лютого, а «різні спільні літаки і наземна артилерія відповіли на захист наших партнерів – сирійських оборонних сил, включаючи F- 15E Strike Eagles », – розповів Military.com минулого тижня підполковник Даміен Пікарт, прес-секретар AfCent.
Харрігян у вівторок повідомив, що чиновники як і раніше оцінюють, скільки людей з проурядових сил в результаті було вбито, але, за його оцінками, близько 100. Інші повідомлення говорять про те, що понад 200 осіб було вбито, а ряд новинних агентств заявили, що сили бойовиків складаються з російських найманців.
Харрігян не став коментувати склад сил.
«Те, що ми бачили, що наближалося до нас, було приблизно розміром з батальйон», – сказав він. «Ми продовжуємо вивчати з кого складаються ці сили … і на це буде потрібно якийсь час, щоб повністю зрозуміти, хто там був внизу … і з цим пов’язано безліч груп, і з цим завжди важко розібратися».
Він додав: «Це виконується як самозахист, і ми збираємося захищатися. Нам все повинні бути гранично ясно в цьому питанні. Спочатку ми зробимо це – захистимося належним чином – і тоді … ми повинні з’ясувати, хто саме це був, щоб розуміти [загрозу] ».
Сили США будуть продовжувати спостерігати за цим районом, але Харрігян зазначив мета – «повернутися до боротьби» з ісламською державою.
«Це явно дуже складний район», – сказав він. – «Для наших сил на землі і для наших сил в повітрі цей район вимагає професіоналізму і дисципліни, які допоможуть керувати цим районом і розуміти його, щоб ми могли приймати своєчасні рішення і розуміти, як йдуть справи щоб захистити себе і як боротися з ІГІЛ» .

Джерело military.com