We are proud of our reputation
for delivering the highest quality work

Франція отримала перший фрегат FREMM з посиленими можливостями


Naval Group передала ВМС Франції перший фрегат FREMM з посиленими можливостями

Naval Group передала ВМС Франції перший багатоцільовий фрегат FREMM Alsace (D656) з поліпшеними можливостями протиповітряної оборони – йдеться у матеріалі авторки Ганни Марко на сторінках Українського мілітарного порталу.

Від імені французьких ВМС корабель 16 квітня прийняла європейська Організація зі співробітництва в галузі озброєнь (OCCAR), яка управляє спільними оборонними програмами, зокрема програмою FREMM для французьких та італійських військово-морських сил.

Перші шість FREMM («Аквітанія», «Нормандія», «Прованс», «Лангедок», «Овернь» і «Бретань»), поставлені з 2012 по 2019 рік, призначені для боротьби з підводними човнами.

«Ельзас» і восьмий фрегат «Лотарингія», поставка якого намічена на наступний рік, матимуть точно такі ж засоби протичовнової боротьби, що і перші шість, але з додаванням посилених засобів протиповітряної оборони. Обидва фрегати мають новий радар Thales Herakles, збільшені радіолокаційні та комунікаційні можливості й систему управління бойовими діями оснащену спеціальними функціями протиповітряної оборони.

Модифікація має назву FREMM DA (Frégate Européenne Multi-Missions de Défense Aérienne).

FREMM DA Alsace був закладений у 2016 році, спущений на воду 18 квітня 2019 року на корабельні Naval Group в Лорієні. Це дев’ятий фрегат FREMM побудований Naval Group.

За словами керівника програми FREMM ВМС Франції, основною місією FREMM DA буде протиповітряна оборона авіаносця «Шарль де Голль» та трьох універсальних десантних кораблів (LHD) класу «Містраль» у складі авіаносної ударної або десантної групи.

Naval Group передала ВМС Франції перший фрегат FREMM з посиленими можливостями

Фрегат FREMM водотоннажністю 6000 тонн має довжину 142 метри та ширину 20 метрів. Він може розвивати максимальну швидкість 27 вузлів і має дальність плавання 6000 морських миль при 15 вузлах. Озброєний 32 ракетами вертикального пуску Aster 15 і 30, вісьмома протикорабельними ракетами Exocet MM40 Block 3, 19 торпедами MU90, 1х76-мм головною артустановкою, чотирма 12,7-мм кулеметами та двома 20-мм дистанційно керованими модулями Narwhal, також на кораблі базується гелікоптер NH90 Caiman.

Нагадаємо, що торік США обрали модифікацію FREMM запропоновану італійською Fincantieri в якості основи для нового багатофункціонального фрегата FFG (X). Fincantieri перемогла пропозиції Huntington Ingalls Industries (HII), Bath Iron Works (General Dynamics) з фрегатом Navantia F100 та Austal USA з оновленою версією прибережного бойового корабля-тримарана.

У квітні 2020 року було підписано контракт на будівництво головного корабля, що отримав назву «Констелейшн» (Constellation).